Lisää kritiikkiä YK:lle – Itselääkitseminen kannabiksella on ihmisoikeus

Lisää kritiikkiä YK:lle – Itselääkitseminen kannabiksella on ihmisoikeus

YK:n ihmisoikeuskomitealle on toimitettu ensimmäistä kertaa kannabispohjaisten lääkkeiden laittomuusstatuksen välitöntä kumoamista ehdottava esitys. Asianajaja Paul Hauch Fengerin avulla tanskalainen CRPS-potilas Marianne Højgaard Jensen on noussut puolustamaan paitsi omia, myös tuhansien muiden ihmisten oikeuksia saada heille sopivaa ja tehokasta lääkitystä, jolla on todettu olevan vähän tai ei ollenkaan sivuvaikutuksia.

Kyseisellä tiedotteella pyritään pelastamaan ihmishenkiä.

Kielto rikkoo YK:n sopimuksia

Nykyiset ensisijaiset hoitokeinot CRPS:ssään ovat morfiini- ja kodeiinipohjaiset lääkkeet. Näillä riippuvuutta aiheuttavilla lääkkeillä pakotetaan potilaat elämään lähes sietämättömän kivun täyttämää elämää. Vain kannabislääkkeiden on todettu helpottavan Jensenin kipuja.

Tanskassa lääkekannabis on laitonta. Tämä estää Jenseniä ja muita lääkettä tarvitsevia elämästä elämisen arvoista elämää. Nykyinen lääketieteen kenttä on ei-kenenkään-maata jossa potilaalla ei tunnu olevan mitään ihmisarvoa, ei omaa päätäntävaltaa.

Jensen kertoo kirjeessä: “Minusta tulee rikollinen kun minä, potilas, toimin itsesuojelun nimissä kannabislääkkeitä käyttäessäni, sillä se on laitonta Tanskassa tällä hetkellä.”

YK:n vammaisten ja rajoitteellisten henkilöiden oikeuksien (UNCRPD) 15:ssä pykälässä sanotaankin “Kenenkään ei pidä joutua tieteelliseen tai lääketieteelliseen kokeiluun ilman omaa vapaata suostumustaan”.
Ja juuri siihen nämä ihmiset joutuvat. Lääketeollisuuden koe-eläimiksi.

Lääkekannabiksen tilanne Suomessa

Suomessa lääkekannabis on laillista, mutta käytännössä asia on kielletty puheenaihe sekä lääkäreille (Valvira kieltää lääkäreitä sanomasta edes mitään positiivista lääkekannabiksesta) että potilaille (voit saada H-merkinnän pelkästään kysymällä tietoa laillisesta lääkekannabiksesta). Lääkekannabiksen saatavuus on tarkasti säännelty noin 200:lle potilaalle, vaikka sitä akuutisti tarvitsevia olisi kymmeniä tuhansia suomalaisia.

Kipuprofessori Eija Kalso on jo pitkään hallinnut rautaisella ja säälimättömällä otteella suomalaisten lääkekannabiksen saatavuutta. Kalson oma ja kapeakatseinen suhtautuminen lääkekannabikseen onkin ristiriidassa koko muun maailman johtavien tutkijoiden kanssa.

Lääkekannabista saa Suomessa vain MS-taudin spastisuuden hoitoon mutta aina ei siihenkään sillä Kalso ei ole kokenut tarpeelliseksi lisätä lääkekannabiksen käyttöä suomalaisten keskuudessa.

Eija Kalson konsultointipalkkiot tulevat Grünenthalilta ja Orion Pharmalta, luentopalkkiot Astra Zenecalta, Mundipharmalta sekä Orion Pharmalta ja hän on myös Orion Pharman osakkeenomistaja.

Toimittaja: Joni Heikkilä

Lähde:
http://www.poulhauchfenger.dk/blog/2016/4/25/press-release-eng

Avainsanat: , , ,


Tietoa kirjoittajasta

Loharin päätoimittaja on hajamielinen perfektionisti ja työnarkomaani. Hän lukee kaikki julkaistavat jutut, tekee viimeisen tarkistuksen kieliasuun ja vastaa julkaisun linjanvedoista. (Klikkaa tästä Tuomaksen Lohari-profiiliin.)

Jätä kommentti

avatar
  Subscribe  
Ilmoita

Kirjaudu Lohariin

Lohari-pistesaldo

Kirjaudu sisään nähdäksesi pistesaldosi.

Mainos

Keskustelu

 • rautsi kirjoitukseen Tapani:
  "Nyt muuttu mielenkiintoiseksi tilanne kun tuli poliisin verikoe tulokset. Tikku näytti positiivista tulosta ja verikokeessa ei näkyny ollenkaan kannabis vaikka…"
  14. maaliskuuta 2020 kello 20:46
 • rautsi kirjoitukseen Kieltolaki loppuu:
  "Pääsi valtion hotellia nauttimaan tämän lääkkeen ansiosta. Mut en antanu syytteissä periksi kun kerta lääke käyttöön olivat. Sanoin kokevani oikeusmurhan.…"
  9. tammikuuta 2020 kello 01:59
 • rautsi kirjoitukseen Tapani:
  "Samasta syystä nyt itsekkin pääsin oottelemaan tuomiota. Mut yrittivät huume syytteillä käytön vetää eteenpäin. Mut korjasin heti et lääke rikos…"
  9. tammikuuta 2020 kello 01:41
 • Peter Sauser kirjoitukseen Potilasjärjestön vertaistukiryhmän epileptikkolapsi YLEn TV- ja nettiuutisissa:
  "Sisarillani todettiin akuutti leukemia kolmannen kerran, ensimmäinen diagnoosi oli toukokuussa 2017. Hän parani luuytimensiirtolla monien kärsimysten ja kivun jälkeen. Mutta…"
  6. tammikuuta 2020 kello 01:30
 • kollinainen kirjoitukseen Valviralta uhkauskirjeitä lääkäreille – Lääkekannabiksen määrääminen kiellettiin lupien menettämisen uhalla:
  "Kyllä vaihtaisin opiaattikipulääkkeeni heti kantsurepsuun."
  31. lokakuuta 2019 kello 14:18

Mainos

Tilaa ilmainen Lohari-uutiskirje!

Tilaa ilmainen Lohari-uutiskirje!

Saat kerran kuussa sähköpostin Loharilta, jossa mielenkiintoista asiaa Suomen ja maailman kannabistilanteesta.

Onneksi olkoon, uutiskirje on tilattu!