Kannabiksen vaikutuksesta sydämen toimintaan

Kannabiksen vaikutuksesta sydämen toimintaan

Kuten kaikesta kannabikseen liittyvästä tällä hetkellä, myös kannabiksen vaikutuksesta sydämen toimintaan löytyy ristiriitaista tietoa. Joidenkin tutkimusten mukaan kannabinoidit voivat ehkäistä verenpainetaudin, ateroskleroosin ja sydänkohtauksien puhkeamista.

Jotkut taas väittävät kannabiksen päinvastoin vievän kohti ohitusleikkausta.

American College of Cardiologyn esittämän tutkimustiedon mukaan kannabiksen käyttäjät selviävät sydänkohtauksista hengissä muita todennäköisemmin. Havainto tuo esille yhtäläisyyden kannabiksen käytön sekä kyseisen ennusteen välillä.

Coloradon yliopiston tutkimus vertaili yli 3 800 sydänkohtauksen saaneen kannabiskäyttäjän potilastietoja yli 1,2 miljoonan sydänkohtauksen saaneen “ei-käyttäjän” kanssa.

Kannabista käyttäneillä potilailla oli pienempi riski kuolla sairaalakäynnin aikana – vaikka syyt tähän ovat vielä epäselviä, kertoi tiedon esittäjä Cecelia Johnson-Sasso.

“Emme tarkalleen tiedä mitä se [kannabis] tekee. Kliinikkoina ja tiedemiehinä vastuullamme on selvittää asia, jotta voimme suojella ihmisiä mahdollisilta käänteisiltä vaikutuksilta tai tietää kuinka hoitaa [potilaita] asianmukaisesti kun he käyttävät kannabista,” Johnson-Sasso kertoi.

Tutkijoiden huomio kannabiksen ja sydämen terveyden yhteydessä

Vaikka on mahdollista että kannabis on hyväksi sydämelle endokannabinoidijärjestelmän vaikutusten kautta, on myös mahdollista että tutkimuksen kannabiskäyttäjillä oli vähemmän vakavia sydänsairauksia kuin ei-käyttäjillä.

Tufts Medical Centerin tohtori Jeffrey Kuvinin mukaan lisätutkimus on tarpeen, kuten useimmissa kannabista koskevissa terveyskysymyksissä.

“Kliinikoiden ja kardiologien täytyy ymmärtää kannabiksen vaikutus kardiovaskulaariseen toimintaan,” Kuvin kertoi TCTMD:lle. “Mielestäni farmakologisesta näkökulmasta tiedämme, että kannabiksella on lääketieteellistä käyttöä ja tästä voi seurata jotain hyvää,” hän lisäsi.

Vaikka maailmalla lääkekannabiksella parannutaan syövästä, saadaan epilepsia kuriinpoistetaan aivokasvaimia, vähennetään opioidikuolemia sekä hoidetaan kymmeniä muita vakavia sairauksia, Suomessa kipuprofessori-ylilääkäri Eija Kalson määräyksestä kannabiksella ei katsota olevan mitään muuta lääketieteellistä käyttöä kuin MS-taudin spastisuuden hoito.

Eija Kalson konsultointipalkkiot tulevat Grünenthalilta ja Orion Pharmalta, luentopalkkiot Astra Zenecalta, Mundipharmalta sekä Orion Pharmalta ja hän on myös Orion Pharman osakkeenomistaja.


Lähde: Civilized.life

Tuomas Karhunen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *