Epileptikkolapset vievät kannabisasiaa eteenpäin Irlannissa

Epileptikkolapset vievät kannabisasiaa eteenpäin Irlannissa

[et_pb_section admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”row” make_fullwidth=”off” use_custom_width=”on” width_unit=”on” use_custom_gutter=”off” padding_mobile=”off” custom_margin_last_edited=”off|” allow_player_pause=”off” parallax=”off” parallax_method=”off” make_equal=”off” parallax_1=”off” parallax_method_1=”off” column_padding_mobile=”on” custom_width_px=”900px”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Teksti” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” text_font_size=”18″]

Irlanti on dekriminalisoimassa pienten kannabismäärien hallussapidon ja laillistamassa kannabiksen lääkekäytön. Maan terveysviranomaisten 10. helmikuuta julkaisema raportti suosittelee kannabiksen ottamista lääkekäyttöön MS-taudin, kemoterapian aiheuttaman pahoinvoinnin sekä vakavan epilepsian hoitokeinoksi. Raportti ei kuitenkaan suosittele kannabista esimerkiksi kroonisen kivun hoitoon.

Hyvin varovainen alku, mutta silti valovuosia Suomen lääkekannabisfiaskoa edellä.

Irlannissa laillistaminen on saatu nostettua medioissa esille ja hallituksen käsittelyyn useiden rohkeiden, kannabiksella lastensa epilepsiaa hoitavien vanhempien ansiosta. Lisäksi tähän joukkoon kuuluu myös harvinaisesta A-T -sairaudesta kärsivä 10-vuotias poika Cian ja hänen isänsä Chris McDaid, joka uhmasi vankilaa kasvattaen kannabista poikansa vakavan sairauden hoitamiseksi. Voit lukea lisää heistä täällä.

Katsotaan nyt, mitä kolmelle eniten julkisuudessa olevalle tapaukselle tällä hetkellä kuuluu.

TRISTAN FORDE

[/et_pb_text][et_pb_image admin_label=”Kuva” src=”http://lohari.net/wp-content/uploads/2017/02/I170208_183710_1945926oTextTRMRMMGLPICT000111230588o.jpg” show_in_lightbox=”on” url_new_window=”off” use_overlay=”off” animation=”bottom” sticky=”off” align=”center” force_fullwidth=”on” always_center_on_mobile=”on” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” title_text=”Tristan Forde ja hänen äitinsä Yvonne Cahalane.”]

[/et_pb_image][et_pb_text admin_label=”Teksti” background_layout=”light” text_orientation=”left” text_font_size=”18″ use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

Lohari uutisoi jokin aika sitten kolmevuotiaasta Tristanista, joka sai ensimmäisenä irlantilaisena luvan käyttää lääkekannabista.

Tristan Forde ja hänen äitinsä Yvonne Cahalane joutuivat muuttamaan lääkekannabispakolaisiksi Coloradoon yli vuodeksi, jotta he pystyivät hoitamaan pojan epilepsiaa kannabiksella laillisesti. Tristanin lääkäri sai lopulta Irlannin terveysministeri Simon Harrisilta erikoisluvan hoitaa poikaa kannabisöljyllä.

Kun pikku-Tristan palasi viime jouluna Irlannin Corkiin, hän sai kunnian laittaa Dunmanwayn kaupungin jouluvalot päälle.

Pian tämän jälkeen ilo kuitenkin vaihtui pettymykseksi.

Nyt pikkupoikaa syrjitään päiväkodissa, johon häntä ei enää päästetä ainoastaan siksi, että hänen lääkkeensä on kannabis. Esikoulu pyysi poikaa olemaan palaamatta ja eräs opettaja jopa sanoi Tristanin äidille Yvonnelle, että hän kieltäytyy antamasta pojalle kannabista, vaikka hän saisi kohtauksen.

Tristan kärsii harvinaisesta ja vakavasta Dravet’n syndroomasta, ja on saanut mahdollisuuden elämään kannabiksen ansiosta. Ei voi kuin kuvitella, millainen mielipaha pojalla on tällaisen takia.

AVA BARRY

[/et_pb_text][et_pb_image admin_label=”Kuva” src=”http://lohari.net/wp-content/uploads/2017/02/I161003_181500_1878803oTextTRMRMMGLPICT000101405985o.jpg” show_in_lightbox=”on” url_new_window=”off” use_overlay=”off” animation=”bottom” sticky=”off” align=”center” force_fullwidth=”on” always_center_on_mobile=”on” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” title_text=”Ava Barry ja hänen äitinsä Vera Twomey.”]

[/et_pb_image][et_pb_text admin_label=”Teksti” background_layout=”light” text_orientation=”left” text_font_size=”18″ use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

7-vuotiaalla irlantilaistyttö Ava Barryllä on aivan toisenlainen tilanne koulussa kuin Tristanilla.

Kuten Tristan, myös Ava kärsii Dravet’n oireyhtymästä. Tytöllä oli jopa satoja kohtauksia päivässä, joista pisimmät saattoivat kestää parikin tuntia.

CBD-öljyn avulla Avan kohtaukset ovat loppuneet miltei kokonaan. Hänen äitinsä Vera Twomey, joka on kampanjoinut laillisen CBD-öljyn puolesta vuodesta 2015, sanoo: “Hänen omat opettajansa olivat kyynelissä kun he kertovat meille, kuinka paljon enemmän läsnä hän on nyt koulussa.”

Vera jatkaa: “Pääsemme tuntemaan toisen puolen tyttärestämme, johon meillä ei olisi ollut mahdollisuutta ilman tätä öljyä.”

Ava käyttää Charlotte’s Web -lajikkeesta tehtyä CBD-öljyä.

BILLY CALDWELL

[/et_pb_text][et_pb_image admin_label=”Kuva” src=”http://lohari.net/wp-content/uploads/2017/02/JS111767232.jpg” show_in_lightbox=”on” url_new_window=”off” use_overlay=”off” animation=”bottom” sticky=”off” align=”center” force_fullwidth=”on” always_center_on_mobile=”on” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” title_text=”Billy Caldwell ja hänen äitinsä Charlotte Caldwell.”]

[/et_pb_image][et_pb_text admin_label=”Teksti” background_layout=”light” text_orientation=”left” text_font_size=”18″ use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

11-vuotiaan Billy Caldwellin äiti Charlotte sanoo, että taistelu laillisesta kannabisöljystä Pohjois-Irlannissa on jo voitettu.

Kun Billy oli alle vuoden ikäinen, lääkärit eivät antaneet hänelle kauaa elinaikaa. Mutta yksi millilitra CBD-öljyä päivässä on antanut Billylle elämän, johon irlantilaislääkärit eivät uskoneet. Kannabiksen CBD:n ansiosta pojan kohtaukset pysyvät poissa useiden viikkojen ajan.

Billy ja hänen äitinsä ovat olleet lääkekannabispakolaisina Coloradossa, jossa he pystyivät hoitamaan Billyn epilepsiaa olematta sen takia rikollisia. Pojan kohtaukset ovat olleet äärimmäisen rajuja, melkein tappavia ja pahimmillaan Billy on joutunut niiden vuoksi jopa koomaan.

Nyt Billyn äidillä on erikoislupa ja hän lensi poikansa kanssa toissamaanantaina Los Angelesista kotimaahansa Irlantiin. Charlotte sanoi etukäteen avoimesti, että hän tuo CannaKids-merkkistä CBD-öljyä mukanaan eikä hän tiennyt, pidätettäisiinkö hänet.

Charlotte sanoi: “Minua ahdisti, kun poistuimme koneesta mutta tiesin, että se oli oikea ratkaisu.”

Jopa laittoman CBD:n tullaaminen sujui onnistuneesti, ja heitä odotti kyyti kotiin Pohjois-Irlannin Castledergiin. CBD-öljy ei ole vielä lisensoitu Isossa-Britanniassa lääkkeenä, mutta lääkärit voivat määrätä sitä erikoistilanteissa.

Billy ja Charlotte matkaavat takaisin Los Angelesiin muutaman viikon päästä, jotta poika saa lisähoitoa. Nyt Charlotte taistelee sen puolesta, että muitakin irlantilaisia epileptikkolapsia voitaisiin auttaa kannabiksella. Charlotte sanoo: “Tämä öljy (CBD-öljy) ei auta ainoastaan Billyn kaltaisia lapsia, mutta sitä ilmeisesti käytetään myös kaikenlaisiin muihin sairauksiin, kuten aivokasvaimiin.”

KANNABIS LASTEN EPILEPSIAHOITONA ESILLE SUOMESSA

Meksikon lisäksi myös Irlannissa vaaka on kallistunut lääkekäytön laillistamisen puolelle epilepsiasta kärsivien lasten ansiosta. Lohari Premium -numerossa #3, 2016 oli aiheena kenties maailman tunnetuin lääkekäytön laillistamisen symboli, epilepsiaa sairastava Charlotte Figi.

Myös Suomessa muutamia epileptikkolapsia hoidetaan onnistuneesti kannabiksella, mutta Epilepsialiitto vaikenee asiasta Lääkäriliiton painostuksen takia. Eli vastaavia tapauksia on myös Suomessa ja Lohari sekä Suomen Kannabisliitto ovat parhaillaan etsimässä näitä perheitä, jotta asia saadaan näkyviin Loharin verkkolehden tulevan kotimaan uutisosion kautta.

Lohari on myös tekemässä pioneerityötä Suomessa CBD:n toimittamiseksi sairauksista kärsiville tekemällä yhteistyötä slovenialaisen CBD-valmistaja Hempikan kanssa. Hempika Finland on Hempikan suomalainen asiakaspalvelu, jonka kautta CBD-tuotteita voi tilata. Vaikka CBD ei ole huumausaine, on se Suomessa luokiteltu lääkeaineeksi joten sen maahantuonti ei ole sallittua ilman lupaa. CBD-tuotteita tilaavat ovatkin mukana tärkeässä tienraivaamisessa asian nostamiseksi eduskunnan käsittelyyn, kansalaistottelemattomuuden hengessä potilaan oikeuksien puolesta.

Jos tunnet epilepsiaa sairastavan suomalaislapsen, olisi hienoa jos pyytäisit heidän vanhempiaan ottamaan yhteyttä allekirjoittaneeseen.


Lähteet: Independent.co | Irish Mirror | The Journal | BBC | Belfast Live (2) | The Irish Sun

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Tuomas Karhunen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *