Arizonan oikeus: Kannabiksen haju ei enää riittävä epäilyn syy

Arizonan oikeus: Kannabiksen haju ei enää riittävä epäilyn syy

Advertisement

Monelle suomalaisellekin on tuttua että poliisin oikeutus kotietsinnöille, ratsioille ja ruumiintarkastuksille voi olla pelkkä oletettu kannabiksen haju. Tämä on vieläkin monessa päin maailmaa riittävä peruste ja ”syy epäilylle”.

Mutta ei Arizonassa.

Lainvalvojat Arizonan osavaltiossa ovat viime vuodesta asti joutuneet hankkimaan muita perusteluita epäillyille kannabis-rikoksille, sillä useat osavaltion tuomarit – mukaan lukien muutama Arizonan tuomioistuimen puheenjohtaja – ovat tehneet selväksi että pelkän hajun perusteella ei enää voi tehdä etsintöjä.

Suurin syy tähän muutokseen on se, että lääkekannabis laillistettiin osavaltiossa vuonna 2010. Arizonan hovioikeus langetti viime heinäkuussa päätöksen, jonka mukaan pelkkä raa’an tai poltetun kannabiksen tuoksu ei itsessään ole enää riittävä peruste epäilylle. Samanlaisia päätöksiä on tehty Arizonan oikeudenkäynneissä useita.

Päätöksen tehnyt tuomari Peter Eckerstrom sanoi että kannabiksen “haju ei itsessään kerro sitä, onko kyseessä rikos”. Tuomari lisäsi että päätöksen rikkominen on perustuslain vastaista ja ilman tätä muutosta lääkekannabispotilaista tulisi toisen luokan kansalaisia, jotka ovat menettäneet yksityisyydensuojansa ja perusoikeutensa.

Kannabiksen haju ei ole myöskään erityisen luotettava indikaattori, sillä samanlainen tuoksu voi olla peräisin esimerkiksi eläimistä tai kukista. Law and Human Behavior -lehdessä julkaistiin aiheesta vuonna 2004 tehty tutkimus nimeltä “Marijuana Odor Perception: Studies Modeled From Probable Cause Cases”.

Saa nähdä ottavatko muut lääkekannabiksen laillistaneet osavaltiot tästä esimerkistä mallia.


Lähde:
http://www.hightimes.com/read/arizona-court-marijuana-odor-not-sufficient-probable-cause

Avainsanat: , , ,


Advertisement

Tietoa kirjoittajasta

Loharin päätoimittaja on hajamielinen perfektionisti ja työnarkomaani. Hän lukee kaikki julkaistavat jutut, tekee viimeisen tarkistuksen kieliasuun ja vastaa julkaisun linjanvedoista. (Klikkaa tästä Tuomaksen Lohari-profiiliin.)

Jätä kommentti

avatar
  Subscribe  
Ilmoita

Kirjaudu Lohariin

Lohari-pisteet

Kirjaudu sisään nähdäksesi pistesaldosi.

Keskustelu

Tilaa ilmainen Lohari-uutiskirje!

Tilaa ilmainen Lohari-uutiskirje!

Saat kerran kuussa sähköpostia suoraan Loharilta, joissa kilpailuja, arvontoja sekä mielenkiintoista kannabis-asiaa!

Onneksi olkoon, uutiskirje on tilattu!