Meksikon senaatti laillistamassa lääkekannabiksen – istunto viivästyi

Meksikon senaatti laillistamassa lääkekannabiksen – istunto viivästyi

Meksikon senaatti on tekemässä erittäin tarpeellisen muutoksen laillistamalla kannabiksen lääkekäytön.

Uudistuksen on arveltu tulevan voimaan parhaillaan pidettävässä täysistunnossa, jossa senaatin on tarkoitus äänestää asiasta. Senaatin puheenjohtaja Paul Escudero tapaa istunnossa kolmen valtapuolueen eli Institutional Revolutionary Partyn (PRI), the National Action Partyn (PAN) sekä the Party of the Democratic Revolutionin (PRD) senaattoreita.

Istunto on kuitenkin viivästynyt, sillä kolmen puolueen senaattorit ovat ensin pitäneet yksityisen kokouksen, jonka jälkeen varsinainen täysistunto on tarkoitus pitää. Asiasta päätetään lopullisesti joko nyt tai viimeistään ensi viikon tiistaina. LohariMedialla ei aikaeron takia vielä ole tietoa istunnon lopputuloksesta.

Valtaosa PRD:n senaattoreista vaatii myös, että kannabiksen dekriminalisoitu hallussapitomäärä – eli määrä jonka hallussapidosta ei rangaista – nostettaisiin 5 grammasta 28 grammaan. PRI:n ja PAN:in keskuudessa on puolestaan ollut erimielisyyksiä siitä, kuinka monen sairauden hoitoon kannabis tulisi sallia.

Lakimuutos on tullut mahdolliseksi useiden Meksikon hallituksen jäsenten ehdotuksesta laillistaa lääkekannabis. Kyseessä on iso muutos Pohjois-Amerikan tilanteessa, sillä Meksikon laillistaessa kannabiksen lääkekäytön koko mantereella ainoastaan Yhdysvaltain liittohallitus pitää vielä epätoivoisesti kiinni vanhentuneesta kieltolakilinjauksestaan.

Aiemmin maan senaatti on kuullut asiassa myös Meksikon terveysministeriä José Narro Roblesia, joka alleviivasi laillistamisen tärkeyttä. Itsenäinen senaattori Martha Tagle sanoi, että kyseessä on vesitetty ehdotus presidentin alunperin esittämästä muutoksesta, jonka tarkoitus oli sallia kannabis hoitomuodoksi nykyesitystä laajempaan kirjoon sairauksia.

Meksikon presidentti Enrique Peña Nieto on avoimesti lääkekannabiksen laillistamisen sekä myös viihdekäytön sallimisen puolella. Viime syyskuussa Nieto tapasi Kalifornian lainlaatijoita keskustellakseen, mitä Proposition 64 -nimisen aloitteen läpi menemisestä käytännössä seuraisi.

Proposition 64 on lakialoite kannabiksen viihdekäytön laillistamisesta Kaliforniassa, joka siis meni hiljattain läpi. Kalifornian laillistamisuutinen on niin merkittävä asia, että yhdessä Meksikon mahdollisen lääkekäytön laillistamisen kanssa latinalaisen Amerikan kannabiskieltolait saattavat romahtaa kokonaan.

Meksikon rajalla tehtyjen kannabistakavarikoiden määrä on laskussa ja laillisen kannabiksen arvioidaan vähentävän laitonta huumekauppaa jatkossa lisää.

Verkkolehti Lohari tulee seuraamaan istunnon etenemistä.


Lähteet: International Business Times, Excelsior.com.mx

Tuomas Karhunen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *