Meksiko laillistaa kannabiksen lääkekäytön

Meksiko laillistaa kannabiksen lääkekäytön

Meksikon senaatti äänesti eilen kannabiksen lääkekäytön laillistamisen puolesta ylivoimaisella enemmistöllä.

Senaattorit äänestivät laillistamisen puolesta äänin 98-7 ja esitys siirtyy nyt alemman edustajainhuoneen käsittelyyn. Joidenkin ryhmien mielestä uudistuksessa kannabis olisi tullut lisätä sallituksi hoitokeinoksi suurempaan määrään sairauksia. Kannattajien mukaan kyseessä on kuitenkin suuri edistysaskel.

Lakimuutos valtuuttaa terveysministeriön tekemään säännöstelykäytäntöjä kannabispohjaisten lääketuotteiden käytölle, maahantuonnille sekä valmistukselle. Muutoksen myötä myös kannabiksen kasvattaminen lääkekäyttöön tai tieteellisiin tarkoituksiin ei ole Meksikossa enää rangaistavaa.

Maan presidentti Enrique Peña Nieto ehdotti viime huhtikuussa lääkekannabiksen laillistamista ja aloitti samalla muutoksen Meksikon suhtautumisessa kannabikseen.

Presidentti Peña Nieton Institutional Revolutionary Partyn (PRI) senaattori Cristina Diaz sanoi laillistamisen olevan historiallinen muutos, joka “luo pohjan maassamme kannabislääkkeiden kansalliselle tuotannolle pohjaavalle teollisuudelle.”

Vasemmistopuolue Democratic Revolution Partyn (PRD) senaattori Angélica de la Peña Gómez puolestaan sanoo, että senaatilla oli yksimielisyys siitä, että “huumausainepolitiikassa on tehtävä jotain erilaista”, sillä kieltolaki “on luonut paljon väkivaltaa, yli 100 000 kuolemaa ja järjestelmällisen ihmisoikeuksien rikkomisen.”

Pohjois-meksikolaisesta perheestä tuli viime vuonna lääkekannabiksen laillistamisen symboli, kun epilepsiaa sairastavan pikkutytön vanhemmat saivat luvan tilata kannabistuotteita ulkomailta vähentääkseen lapsensa päivittäisiä kohtauksia.

Toisessa oikeusjutussa viime marraskuussa maan ylin oikeus antoi neljälle meksikolaiselle luvan kasvattaa ja käyttää kannabista viihdekäyttöön.

Peña Nieto on ehdottanut, että kannabista saisi pitää hallussa ilman rangaistusta nykyisen 5 gramman sijaan 28 grammaa. Senaatti tulee tekemään asiasta erillisen esityksen.


Lähteet:
http://www.france24.com/en/20161214-mexican-senate-votes-legalize-medical-marijuana

http://www.themalaymailonline.com/features/article/mexican-senate-votes-to-legalise-medical-marijuana

Tuomas Karhunen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *