Valitse Sivu

Meksikon presidentti ehdotti kannabiksen hallussapidon laillistamista

Meksikon presidentti ehdotti kannabiksen hallussapidon laillistamista

Meksikon presidentti Peña Nieto ehdotti viime viikolla että meksikolaiset voisivat laillisesti pitää hallussaan yhden unssin eli 28 grammaa kannabista. Päivää aiemmin Kanadan terveysministeri julisti YK:n puhujankorokkeella että Kanada tulisi laillistamaan kannabiksen vuonna 2017.

Jo neljässä USA:n osavaltiossa kannabis on täysin laillistettu ja lääkekannabista käytetään miltei puolessa osavaltioista. Useat Väli- ja Etelä-Amerikan maat kuten Brasilia, Peru, Chile, Kolumbia, Ecuador ja Costa Rica ovat helpottaneet kannabiksen viihde- ja lääkekäytön saatavuutta. Uruguay on laillistanut kannabiksen.

Amerikan mantereet ovat nousseet kannabiksen maailmanlaajuisen laillistamisen edelläkävijöiksi. Tämä on historiallinen muutos alueella joka on myös maailman johtava kannabiksen, kokapensaan ja oopiumiunikon tuottaja, ja missä hallitukset ovat kampanjoineet vuosikymmeniä näiden kasvien hyödyntämistä vastaan.

Peña Nieto sanoi puheessaan viime torstaina: ”Huumekeskustelu on muuttunut Meksikossa ja maailmalla,” ”Onneksi uusi maailmanlaajuinen, uudistusta tukeva yksimielisyys on nousemassa.”

Monelle meksikolaiselle tällainen puhe muutoksesta olisi ollut vielä muutama vuosi sitten mahdoton ajatus. Laittomat huumeet ovat olleet tähän asti tabu konservatiivisessa, syvästi katolisessa Meksikossa — kuten monessa muussa latinalaisen Amerikan maassa. Laiton huumekauppa on tuonut julmaa väkivaltaa Meksikoon, jossa arviolta 100 000 ihmistä on kuollut kuluneiden kymmenen vuoden aikana huumesodan seurauksena.

Tällainen presidentin julkinen ulostulo huumelainsäädäännön lieventämisen puolesta on historiallinen merkki parhaillaan tapahtuvasta muutoksesta.

‘‘Tämä oli lakipiste,’’ Jorge Díaz Cuervo sanoi asiasta. Cuervo on meksikolainen taloustieteilijä ja poliitikko, joka hiljattain kirjoitti kannabiksen laillistamisen näkymistä kirjan. ‘‘Nyt meillä on ”ennen” ja ”jälkeen” -tilanteet,” hän lisäsi.

Nieton ehdotus kannabiksen hallussapidon laillistamisesta koskee ns. omaa käyttöä. Ehdotus sallisi myös kannabiksen lääkekäytön ja helpottaisi lievistä huumausainerikkomuksista vankilassa turhaan istuvien vapauttamista.

Myös tästä uutisesta Suomen valtamediat haluavat vaieta. Esimerkki sensuurin runtelemasta suomalaisesta journalismista on mm. Savon Sanomat, joka julistaa: ”Kaikkiaan uusimmat tilastot näyttävät siltä, että kannabiksen laillistamisen etenemisen on jo hiipunut länsimaissa.”

Toimittaja: Tuomas Karhunen

Käännetty vapaasti 23.4.2016 julkaistusta artikkelista:
http://www.bostonglobe.com/news/world/2016/04/23/the-movement-legalize-pot-gains-speed-americas/sPHMTanVIiWW9ayj6faQuM/story.html

Avainsanat: , ,


Tietoa kirjoittajasta

Loharin päätoimittaja on hajamielinen perfektionisti ja työnarkomaani. Hän lukee kaikki julkaistavat jutut, tekee viimeisen tarkistuksen kieliasuun ja vastaa julkaisun linjanvedoista. (Klikkaa tästä Tuomaksen Lohari-profiiliin.)

Jätä kommentti

avatar
  Subscribe  
Ilmoita

Kirjaudu Lohariin

Lohari-pisteet

Kirjaudu sisään nähdäksesi pistesaldosi.

Keskustelu

Mainos

Mainos

Tilaa ilmainen Lohari-uutiskirje!

Tilaa ilmainen Lohari-uutiskirje!

Saat kerran kuussa sähköpostin Loharilta, jossa mielenkiintoista asiaa Suomen ja maailman kannabistilanteesta.

Onneksi olkoon, uutiskirje on tilattu!