Makedonia laillistaa lääkekannabiksen

Makedonia laillistaa lääkekannabiksen

Lääkekannabis odotettavissa makedonialaisiin apteekkeihin ennen kesäkuuta.

Makedonian terveysministeri Nikola Todorov ilmoitti lehdistötilaisuudessa viime lauantaina 14.5., että maan lääkekannabisohjelma on käynnissä ja että lääkekannabisvalmisteet tulevat maanlaajuisesti apteekkeihin tämän kuun loppupuolella.

Todorov kertoi myös, että Makedonian huumausainelainsäädännön mukaan lääkekannabis tulee olemaan mm. MS-taudista, HIV:stä, lapsuusiän epilepsiasta ja muista vakavista sairauksista kärsivien saatavilla.

Makedonian terveysviranomaiset ilmoittivat puoli vuotta sitten harkitsevansa lääkekannabiksen laillistamisen. Turkish Weekly -lehden teettämän kyselyn mukaan miltei 70% makedonialaisista oli muutoksen kannalla.

Laillistamisaalto jatkaa kasvuaan, ja Makedonia on Euroopan 14. lääkekannabiksen laillistanut valtio.

Toim.huom: Suomessa lääkekannabis on laillinen lääke, mutta Valvira kieltää lääkäreitä määräämästä kannabista tai edes mainitsemasta mitään positiivista lääkekannabiksesta. Kipuprofessori-ylilääkäri Eija Kalson määräyksestä kannabiksella ei katsota Suomessa olevan mitään muuta lääketieteellistä käyttöä kuin MS-taudin spastisuuden hoito.

Eija Kalson konsultointipalkkiot tulevat Grünenthalilta ja Orion Pharmalta, luentopalkkiot Astra Zenecalta, Mundipharmalta sekä Orion Pharmalta ja hän on myös Orion Pharman osakkeenomistaja.

Toimittaja: Tuomas Karhunen

Lähde:
http://extract.suntimes.com/news/10/153/19583/macedonia-legalizes-medical-marijuana

Tuomas Karhunen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *