Luonnollisen ja keinotekoisen kannabinoidilääkityksen eroavaisuus

Luonnollisen ja keinotekoisen kannabinoidilääkityksen eroavaisuus

Muuttaessa lajiketta tai aineen kemiallista koostumusta, sen terapeuttinen vaikutus muuttuu.

Eileen Konieczny, RN | Julkaistu: 20. heinäkuuta 2016

Tämä on toinen artikkeli neliosaisesta sarjasta, jossa esitellään lääkekannabiksen maailmaa. Sarja kattaa seuraavat: endokannabinoidijärjestelmä; lääkekannabiksen tiede; kasvin kemiallinen yhdiste, kuten tärkeimmät komponentit THC ja CBD; erilaiset kannabislajit ja niiden käyttötarkoitus; käyttötavat, annostus, vuorovaikutus; sekä kannabiksen asianajo ja kuinka taistelu etenee lääkekannabiksen laillistamiseksi Yhdysvalloissa.

Osa 1: Mitä sairaanhoitajien tulee tietää kannabiksesta
Osa 2: Luonnollisen ja keinotekoisen kannabinoidilääkityksen eroavaisuus
Osa 3: Kannabiksen käyttötavat ja annostus
Osa 4: Lääkekannabiksen asianajo


Kannabiksen monimutkainen profiili koostuu yli sadasta eri yhdisteestä. Kasvin ominaisuudet määriytyvät kannabislajikkeen sukujuurista, maaperästä ja ilmastosta viljelyn aikana. Jokaisen kasvin yksilöllinen profiili sisältää kannabinoideja, yhden tai useamman terpeenin, sokereita, hiilivetyä, steroideja, flavonoideja, vety-yhdisteitä yms. Jokaisen elementin kemiallinen eroavaisuus sisältää ainutlaatuisia ominaisuuksia, joilla ne toimivat yksin tai yhdessä vaikuttaessaan aivoihin ja kehoon. Toisin sanoen voimme muuttaa lajiketta tai aineen kemiallista koostumusta, jotta terapeuttinen vaikutus vaihtelisi.

Kannabislajikkeet

Valtava määrä eri kannabislajikkeita saadaan jaettua kolmeen eri kategoriaan: indica, sativa, ja hybridi. Yleisesti indican lääkinnälliset vaikutukset ovat etupäässä fyysisiä. Sen vaikutuksia voi luonnehtia rentoutumiseksi, tyyneksi, runsaaksi, veteläksi ja kivua lievittäväksi. Sativan vaikutuksia luonnehditaan älylliseen, energiseen, ajattelevaan ja ilmapiiriä nostattavaan kategoriaan. Sen koetaan olevan voimakas fysiologinen yhdiste, josta saa hyvän olon tunteen, keskittyneisyyttä ja luovuutta.

Risteytetyt, eli hybridit, tulevat ristiinpölytyksestä lajikkeiden välillä. Luonnehdinta näiden välillä ei ole tasavertaisia, joten vaikutukset yhdellä lajilla voi olla voimakkaammat kuin toisella. Esimerkkinä indica-voittoinen risteytys on hyvä kivun poistoon, kun taas sativan komponentit auttavat näläntunteeseen. Sativa-voittoinen risteytys lisää näläntunnetta kun samalla indican komponentit auttavat rentoutumiseen ja stressin lievitykseen.

Monien modernien hybridien sommitelma ja monimutkainen parinvalinta johtaa yleisesti mahdottomuuteen tietää vaikutusten laadusta. Potilaita on suositeltava seurata omia kokemuksia lääkityksestään; kokeilemalla eri lajikkeita, annosten määriä, käyttötapoja, vuorokauden eri aikoina ja eri tilanteissa.

Luonnollinen kannabis

Tähän asti useimpia potilaita on lääkitty luonnollisella kannabiksella, lähinnä polttamalla kuivattua kannabiksen kukkaa. Tämä on kuitenkin muuttumassa. Pyrkimyksenä kiertää luokan 1 huumausaineen ominaisuudet luomalla hyväksytty lakimuutos, monet osavaltiot (CT, MN, NY ja PA) ovat esittäneet jyrkästi säätelyjä, jotka vaativat annoksien normittamista farmaseuttisten ja lääketieteellisten tuotteiden kohdalla. Lääkeaineiden standardit ovat loogisia, mutta monet uskovat tämän laskevan arvoa luonnollisen, turvallisen ja taloudellisen kannabiskukan kohdalla. Vaatimukset tämän takia ovat johtaneet standardien mukaisiin kannabistuotteiden konsentraatteihin ja uute-valmisteisiin, jotka ovat ennalta edistäneet lääketeollisuutta. Todellisuudessa monet tutut lääkkeet tulevat luonnollisista aineista; näihin kuuluvat morfiini (saadaan oopiumiunikosta), penisilliini (juontaa sienestä) ja aspiriini (pajunkuori).

Terpeenit ja uuttaminen

Terpeenit ovat orgaanisia komponentteja, joita löytyy monista kasvilajeista, ja jotka määrittää niiden ominaistuoksun. Nämä ainesosat rakennuttaa välttämättömiä öljyjä ja kasvin hartsia. Jokaisesta lajikkeesta erottuu terpeenien kokonaisuus. Esimerkiksi Alpha-pimene (mänty), Myrcene (myski), Limonene (sitruuna), Linalool (laventeli) ja Beta-caryophullene (pippuri) ovat aromaattisia yhdisteitä, joilla hahmotetaan nimekkäästi kannabislajeja. Syyskuun 2011 selvitys Tri. Ethan Russolta British Journal of Pharmacology1-artikkelissa terpeenit omaavat erityiset lääkinnälliset ominaisuudet, jotka yhdistyvät luomaan holistisen “saatto-vaikutuksen”, joilla luonnollisen kasvin terapeuttiset vaikutukset saadaan vahvemmaksi, kuin sen osien summasta. Tri. Russo sanoo raportissaan, että kannabinoiditerpeenien vuorovaikutukset kehossa “voivat auttaa muun hoidon yhteydessä kipuun, tulehdustiloihin, masennukseen, ahdistukseen, riippuvaisuuksiin, epilepsiaan, syöpään, hiivaan sekä bakteerien tarttumiseen.”

Normittamisen seurauksena, lääkekonsentraatit ovat arvokkaita, joten näiden tuottaminen johtaa usein terpeenien tuhoamiseen lääkkeestä. Miksi tämä sitten vaikuttaa, kun onhan tehokaksikko THC ja CBD kuitenkin läsnä? Vaikka uutetut lääkinnällisen asteen kannabinoidilääkitykset ovat varmasti tehokkaita, niin niistä saataisiin vielä tehokkaampia, jos terpeenejä ei uhrattaisi tuotannossa. Teollisuuden kypsentyessä saadaan parannettua uutemenetelmiä, joilla toivon mukaan terpeenien “saatto-vaikutus” saadaan luonnollisen kannabiskasvin tavalla käyttöön.

Miksi normittaminen on tärkeää

Potilaiden on mukava luottaa eri kannabislajikkeiden antavan helpotusta tiettyihin oireisiin tai sairauksiin. Sama luotto voidaan saada samanlaisella kemiallisella profiililla, joka antaa pääsyn lääkäreille ja potilaille yhdessä löytämään tehokkaan tuotteen. Toisekseen, kannabiksen poistuessa luokan 1 -huumausaineista ja sen normittamisen seurauksena, vakuutusyhtiöt ryhtyvät dokumentoimaan ja seuraamaan käyttöä ja vaikutuksia, joilla rohkaistaan vakuuttamista ja tämä tekee kannabiksen saannin halvemmaksi suurimmalle osalle potilaista.

Normitetut luonnolliset ja synteettiset kannabislääkkeet

USA:n lääkärit, jotka harjoittavat toimintaa Yhdysvalloissa lääkinnällisen kannabislakien nojalla, saavat “suositella” lääkekannabistuotteita, joita löytyy apteekeista, ja kaikki lääkärit voivat kirjoittaa reseptin kahteen lääkkeeseen neljästä, jotka listataan alempana. Tulevaisuudessa ACNA toivoo kaikkien USA:n lääkäreiden voivan kirjoittaa reseptejä sekä luonnollisiin, että synteettisiin kannabinoidilääkkeisiin, sisältäen jo neljä tuotannossa olevaa lääkettä:

  • Marinol®: dronabinol2
  • Cesamet®: nabilone3
  • Sativex®: nabiximols4
  • Epidiolex©5

Potilaiden reaktiot

Tutkimustulos vuonna 2013 Kansainvälisen kannabinoidilääkitys –yhdistys6 kysyi potilailta, jotka käyttivät kannabista tai kannabinoideja, heidän kokemuksistaan eri käyttötavoista. Kysely oli suurin kansainvälinen kysely tähän asti, johon kuului 953 osallistujaa 31:stä maasta. Tulokset osoittivat potilaiden yleisesti saavan paremman tuloksen yrttimäisestä, ei-farmaseuttisesta lääkkeestä, kuin farmaseuttisista tuotteista. Kyselyn tekijät raportoivat, että vaikka farmaseuttisten lääkkeiden kokeneita oli pieni lukumäärä, niin tuloksia voidaan käyttää uusiin, turvallisiin ja tehokkaisiin kannabinoidipohjaisiin lääkkeiden kehittämiseen.

Elämme jännittävää aikaa lääkinnällisen kannabiksen suhteen. Tämänhetkiset ja tulevat tieteellliset kokeet auttavat meitä ymmärtämään tämän monimutkaisen kasvin vaikutuksia kaikessa, ja tämä vahvistaa meitä tarjoamaan potilaillemme maassamme ja ympäri maailman parhaan palvelun.

Eileen Konieczny on nykyinen presidentti Amerikan Kannabissairaanhoitajien yhdistyksessä (ACNA).

Lähteet:
1. Russo, Ethan M.D., “Taming THC: potential cannabis synergy and phytocannabinoid-terpenoid entourage effects,” British Journal of Pharmacology. 2011 Aug; 163(7): 1344-1364. Retrieved from: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3165946/

2. AbbVie Inc. MARINOL. June 2016 http://www.rxabbvie.com/pdf/marinol_PI.pdf

3. MEDA Pharmaceuticals. Cesamet. 2013. https://www.cesamet.com/pdf/Cesamet_PI_50_count.pdf

4. GW Pharmaceuticals. Savitex. 2014 http://www.gwpharm.com/Sativex.aspx

5. Epilepsy Foundation. Medical Marijuana and Epilepsy. April 2015.
http://www.epilepsy.com/learn/treating-seizures-and-epilepsy/other-treatment-approaches/medical-marijuana-and-epilepsy

6. Hazekamp A. et. al.”The Medicinal Use of Cannabis and Cannabinoids-An International Cross-Sectional Survey on Administration Forms,” Journal of Psychoactive Drugs, vol. 45, iss. 3, 2013, p. 199-210. Retrieved from: http://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/02791072.2013.805976


Alkuperäinen artikkeli: http://nursing.advanceweb.com/Features/Articles/Differences-Between-Natural-and-Synthetic-Cannabinoid-Medicines.aspx

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *