Lääkekannabiksen asianajo

Lääkekannabiksen asianajo

Yhdysvaltojen osavaltioiden tilanne lääkekannabiksen sääntelyssä.

Eileen Konieczny, RN | Julkaistu: 30. syyskuuta 2016

Tämä on neljäs artikkeli neliosaisesta sarjasta, jossa esitellään lääkekannabiksen maailmaa. Sarja kattaa seuraavat: endokannabinoidijärjestelmä; lääkekannabiksen tiede; kasvin kemiallinen yhdiste, kuten tärkeimmät komponentit THC ja CBD; erilaiset kannabislajit ja niiden käyttötarkoitus; käyttötavat, annostus, vuorovaikutus; sekä kannabiksen asianajo ja kuinka taistelu etenee lääkekannabiksen laillistamiseksi Yhdysvalloissa.

Osa 1: Mitä sairaanhoitajien tulee tietää kannabiksesta
Osa 2: Luonnollisen ja keinotekoisen kannabinoidilääkityksen eroavaisuus
Osa 3: Kannabiksen käyttötavat ja annostus
Osa 4: Lääkekannabiksen asianajo


“Yhdysvalloissa oli aika, jolloin kannabiksen osia käytettiin lääkkeisiin lähes yhtä paljon kuin nykyään aspiriinia,” kirjoitti Solomon Snyder vuoden 1971 kirjassa Uses of Marijuana. Todellisuudessa kannabiksen lääkinnällinen historia on kirjoitettua sanaa vanhempi. Jokaisessa sivilisaatiossa ihmiskunnan historian aikana on käytetty tämän kasvin ainutlaatuisia terapeuttisia ominaisuuksia. Kiinalaiset käyttivät kannabista lääkkeenä 28 vuosisataa ennen ajanlaskun alkua, suositellen sitä monenmuotoisiin terveyshäiriöihin kuten reumaattiseen kipuun ja ummetukseen. Eri kulttuurit levisivät laajalti maantieteellisesti ajan myötä ja raportteja siitä, kuinka kannabis helpottaa ruuansulatusta, lisää näläntunnetta, rentouttaa lihaskouristuksia ja vähentää melankoliaa, tuli aina vaan lisää.1

Nyt Yhdysvalloissa lääkinnällisen kannabiksen lainsäädäntö muistuttaa tilkkutäkkiä. Jokaisessa osavaltiossa, jossa kasvi on laillistettu lääkinnällisiin tarkoituksiin, on voimassa eri lait ja säädökset. Potilaan asuinpaikka vaikuttaa hänen laillisesti saamaansa kannabishoitoon: Potilaan kokiessa kroonista kipua hän ei saa laillisesti lääkinnällistä kannabista Connecticutissa, Georgiassa, New Jerseyssä tai New Yorkissa. Sama potilas saa kuitenkin yli kahdessakymmenessä muussa osavaltiossa tarvitsemaansa lääkekannabista.

1996-2016: Kaksikymmentä vuotta lääkekannabista Yhdysvalloissa

Vuodesta 1996 lähtien 25 osavaltiota ja Washington DC ovat ottaneet käyttöön lääkekannabiksen viljelyn, tuotannon, jakelun ja hallussapidon sallivat lait lääkinnällisiin tarpeisiin. Sen lisäksi seitsemäntoista osavaltiota ovat sallineet sellaisen kannabistiivisteen hallussapidon, jossa on vähän THC:tä ja paljon CBD:tä. Tämän lisäksi neljä osavaltiota on laillistanut kannabiksen viihdekäytön. [Toim.huom. tämä on vanhaa tietoa, sillä marraskuussa 2016 Yhdysvalloissa yhdeksän osavaltiota äänesti kannabiksen sekä lääkekannabiksen laillistamisesta. Lue lisää täällä.]

Alussa Kalifornia, Oregon ja Washington määräsivät lait suojellakseen ammattitaitoisia potilaita pidätyksiltä ja syytteiltä, ja salli heidän viljellä tietyn määrän kannabista. Jakelumallit olivat jäsenten vapaaehtoista toimintaa, joissa tarvittaville ihmisille saatiin kannabista jäsenten ylijäämävarastoista. Vuonna 2010 Colorado oli ensimmäinen osavaltio, joka luokitteli lääkekannabiksen jakelun liiketoimintamallilla käyttäen säädöksiä osavaltion verovirastosta, luomalla virallisen lääkekannabisteollisuuden.2

Tämänhetkinen lääkekannabisteollisuus ja yleisimmät osavaltioiden hyväksymät ohjelmat säätelevät tuotannon ja jakelun menetelmiä suojellakseen potilaita. Länsirannikon osavaltiot tarjoavat potilaille laajan valikoiman lääkettä ja käyttötapoja, raakakukintaa, höyrystämistä ja tehokasta öljyuutetta. Poliittisen vaikutusvallan ilmapiiristä riippuen jotkin osavaltion ohjelmat toimivat juuri ja juuri. Liian vähäinen määrä apteekkeja, rajoitukset säätöjen ehdoilla, rajoitukset THC:n määristä, suuret vaatimukset, sekä aggressiiviset aikarajoitukset aiheuttavat harmia potilaille, jotka hyötyisivät tästä lääkkeestä paljon.

Potilailla Minnesotassa, New Yorkissa ja Pennsylvaniassa on mahdollisuus ainoastaan käsiteltyyn kannabikseen uutteina, suusuihkeina ja kapseleina, joissa on rajoitettu määrä kannabinoideja. Kieltolaki estää potilaita käyttämästä itse kasvia turvallisella ja taloudellisella tavalla, jolloin rikollinen toiminta valtaa kannabismarkkinat eikä tuotteiden laatua valvota.

Yhdysvaltain huumepoliisi DEA ja huumausaineiden luokitus

Yli puolet osavaltioista sallii kannabiksen lääkekäytön ja amerikkalaiset kaikista 50:stä osavaltiosta kannattavat kannabiksen laillistamista liittovaltion tasolla. Tästä huolimatta, torstaina 11. elokuuta 2016 Yhdysvaltain huumepoliisi DEA ilmoitti pysyvänsä samassa asemassa kannabiksen suhteen, jonka mukaan kannabiksella ei ole lääketieteellistä käyttöä ja riski sen väärinkäytöstä on suuri. Tämän päätöksen myötä kannabis luokitellaan edelleen Luokan 1 huumeeksi heroiinin, lysergihapon dietyyliamidin (LSD), 3,4-metyleenidioksidimetamfetamiinin (ekstaasi eli MDMA), metakvalonin ja meskaliinikaktuksen kanssa.3 DEA:n päätös oli iso isku kannattajille, jotka yrittävät saada liittovaltion hallituksen näkemään kannabiksen lääkinnällisen arvon. Ilmoituksesta kuitenkin paljastui, että DEA laajentaa kaupunkien määrää, joissa viljely tieteellisiä tutkimuksia varten sallitaan, joten on hyvä syy uskoa liittovaltion hallituksen muuttavan päätöstään lähitulevaisuudessa.

Lääkekannabis marraskuun 2016 vaaleissa

Marraskuussa 2016 kansallisissa äänestyksissä neljässä osavaltiossa (Arkansas, Florida, Missouri ja Montana) äänestäjät vaikuttavat lääkekannabiksen laillistamiseen. Viidessä osavaltiossa (Arizona, California, Maine, Massachussets ja Nevada) äänestäjät vaikuttavat kannabiksen viihdekäytön laillistamiseen.4 [Lue äänestyksen tulokset täältä.]

DEA:n päätöksestä huolimatta marraskuun vaalit kertovat, että lääkekannabis on tullut jäädäkseen. Huolimatta siitä missä asut, kannabis tulee olemaan osa sitä arsenaalia, jolla voit tarjota potilaalle parhaan mahdollisen elämänlaadun. Opiskele osavaltiosi lait. Aja asiaa potilaidesi puolesta, he ansaitsevat sen!

Eileen Konieczny on nykyinen presidentti Amerikan Kannabissairaanhoitajien yhdistyksessä (ACNA).

Lähteet:
1. Marijuana in America: Memoir of a Pioneer. Middletown: n.p., 2016. N. pag. Print.

2. ASA. “Medical Marijuana Access in the US.” Medical Marijuana Access in the US. Americans for Safe Access, Jan. 2016. Web. 21 Aug. 2016.

3. “DEA / Drug Scheduling.” DEA / Drug Scheduling. United States Department of Justice, n.d. Web. 22 Aug. 2016.

4. Wallace, Alicia. “Definitive Guide to Marijuana on the 2016 Ballot: Recreational & Medical Initiatives.” The Cannabist. The Denver Post, 14 July 2016. Web. 22 Aug. 2016.


Alkuperäinen artikkeli: http://nursing.advanceweb.com/Features/Articles/Medical-Marijuana-Advocacy.aspx

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *