Lääkäri: Kannabiksen lääketieteelliset hyödyt ovat kiistattomat

Lääkäri: Kannabiksen lääketieteelliset hyödyt ovat kiistattomat

Artikkeli on käännös tri. Muiris Houstonin kirjoituksesta, joka on julkaistu elokuun 1. päivä 2016 The Irish Timesissä.

CBD-öljy vähentää kohtauksia ilman kannabiksen sivuvaikutuksia, mutta silti se on kielletty.

Kannabiskasvin lehdestä ja hartsista tehtyjä valmisteita on käytetty yli 2 000 vuotta (toim. huom. kannabista on itse asiassa käytetty paljon kauemmin, lue lisää täältä).

Länsimaiseen lääketieteeseen kannabis tuli 1800-luvun puolivälissä, jolloin sitä kirjoitettiin reseptillä kymmeniin eri sairauksiin ja vaivoihin kuten ahdistukseen, nivel- ja reumatulehduksiin, migreeniin ja kuukautiskipuihin. Turvallisesta kannabiskasvista on johdettu synteettinen kannabinoidi nabilone, joka on tehokas syöpäpotilailla kemoterapian aiheuttaman pahoinvoinnin ja oksentelun hoidossa. Kannabiksen teho MS-taudin hoidossa on laajalti tiedossa. Se vähentää lihasspasmeja ja rentouttaa rakon ja suolen sulkijalihaksia. Kannabiksen on myös todettu vähentävän silmänpainetta, joka johtaa glaukoomaan.

Kannabis sisältää kahta lääketieteellisesti kiinnostavaa yhdistettä: tetrahydrokannabinolia (THC), joka on psykoaktiivinen eli päihdyttävä ja saa aikaan viihdekäyttäjien haluaman “pilven”; ja kannabidiolia (CBD), joka ei ole psykoaktiivinen ja jolla on lukuisia terveysvaikutuksia.

“US experience”

Vera Twomeyn viittaama “US experience” kattaa paljon CBD:tä ja vähän THC:tä sisältävän valmisteen. Dravet’n oireyhtymää sairastavat ovat käyttäneet suun kautta nautittavaa CBD-öljyä hyvin tuloksin; sen on raportoitu vähentävän kohtauksia lapsilla.

Huolimatta lääkekannabiksen laillistaneiden USA:n osavaltioiden kasvavasta määrästä, liittovaltion tasolla kannabis ja sen johdannaiset säilyvät yhä Schedule 1 -luokassa (lue lisää täältä), joka estää lääkkeen määräämisen liittovaltion luvan varassa toimivilta lääkäreiltä. Joten lailliset käyttäjät hankkivat kannabislääkkeensä usein ilman reseptiä; lääkärit jotka määräävät kannabista reseptillä riskeeraavat työpaikkansa.

MS-potilaat

Vaikka kannabis säilyy laittomana aineena Republic’s Misuse of Drugs Actin turvin, Irlannin lääkelautakunta on hyväksynyt Sativex-nimisen johdannaisen reseptilääkkeeksi. Sativex, joka sisältää sekä THC:tä ja CBD:tä, on oraalisuihke jonka on todettu vähentävän MS-tautia sairastavien spastisuutta.

Tästä huolimatta, ennen kuin lääkärit täällä määräävät sitä ja muita kannabistuotteita, lainsäädäntöä täytyy muuttaa. Ja senkin jälkeen monet lääkärit haluavat nähdä lääketieteellisiä todisteita kannabiksen tehosta eri sairauksien ja vaivojen hoidossa.

Kannabiksella on sivuvaikutuksia: lähimuisti, keskittyminen sekä koordinaatio saattavat heikentyä. Harvinaisissa tapauksissa se saattaa aiheuttaa psykoosin (toim. huom. tämä on virheellinen väittämä, joka on jo useaan otteeseen kumottu: lue lisää täältä). Säännöllisesti kannabista käyttävät saattavat tulla apaattisiksi ja laiminlyödä työnsä ja ulkonäkönsä (toim. huom. tämä väittämä on virheellinen, subjektiivinen ja ideologinen kaiku vuosikymmenten kieltolakipropagandasta, ja tämä on hyvä esimerkki siitä, kuinka tiukassa nämä uskomukset vieläkin ovat). Havainnoinnin ja ajantajun muutokset saattavat olla vaarallisia autoa ajaessa. Epilepsiapotilailla kannabis saattaa lisätä kohtauksia vähentävien lääkkeiden tokkuraisuutta.

(Toim. huom. mainittakoon, että näistä yllämainituista sivuvaikutuksista ainoastaan lähimuistin, keskittymisen ja koordinaation mahdollinen heikkeneminen ovat puhtaasti kannabiskasvin käytön aiheuttamia todellisia vaikutuksia. Ja nämähän kuuluvat jokaisen päihteen ominaisuuksiin, eikä niitä asiayhteydestä riippuen voi aina edes laskea sivu- tai haittavaikutuksiksi, vaan jopa toivotuiksi päihtymiseen kuuluviksi vaikutuksiksi.)

Silti, jos kannabiksen määrääminen tulisi lailliseksi täällä, jotkut lääkärit harkitsisivat haitat ja hyödyt kuten Avan tapauksessa ja he saattaisivat päättää, että 16 kohtausta päivässä on isompi riski kuin mikään potentiaalinen CBD-öljyn sivuvaikutus. (Ava on irlantilainen pikkutyttö, ja Lohari kääntää jutun hänen tapauksestaan pian. Tähän kohtaan tullaan lisäämään linkki uutiseen.)


Lähde: http://www.irishtimes.com/news/health/a-doctor-writes-medical-benefits-of-cannabis-beyond-doubt-1.2741109

Tuomas Karhunen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *