Yhdysvaltain syöpäinstituutti: Kannabis tuhoaa syöpäsoluja

Yhdysvaltain syöpäinstituutti: Kannabis tuhoaa syöpäsoluja

Yhdysvaltain terveysministeriö (HHS) sekä Yhdysvaltain syöpäinstituutti (National Cancer Institute) tiedottivat viime vuoden marraskuussa sivuillaan, että kannabis tappaa syöpäsoluja.

Raportin loppupäätelmän mukaan kannabiskasvin pääasialliset vaikuttavat aineet eli kannabinoidit THC (tetrahydrokannabinoli) sekä CBD (kannabidioli) saattavat auttaa eturauhas-, rinta-, maksa- sekä muiden syöpäsairauksien hoidossa. Raportissa mainitaan myös jo pitkään tiedetty tosiasia siitä, että kannabiksen yliannostus ei voi olla tappava ja että kannabiksen riippuvuuspotentiaali on kaikkia muita vastaavia lääkkeitä alhaisempi. (Suomessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on päätynyt samankaltaiseen lopputulokseen.)

Kannabiksen käyttö vähentää potilaiden tulehduksien leviämistä ja ne estävät syöpäsolujen kasvamisen. Laboratoriotutkimuksissa syöpäsolut kuolivat, kun ne altistuivat kannabiksen vaikutuksille. Kannabiksen käyttäminen estää verisuonten laajenemisen kasvaimen ympärillä, ja se estää kasvainta aktivoitumasta. Syöpäinstituutti kertoo, että kannabis saattaa myös yhtäaikaisesti suojella terveitä soluja.

Tutkimuksissa oli lisäksi havaittu, että vaikka polttamista ei erityisesti suositella käyttötavaksi, kannabiksen nauttiminen polttamalla ei kuitenkaan heikennä keuhkojen toimintaa. Muita kannabiksen käyttötapoja ovat mm. höyrystäminen tai kannabiksen/kannabisöljyn nauttiminen syömällä tai juomalla. Kannabiksen nauttiminen poltamalla tai höyrystämällä oli nykylääkkeitä tehokkaampi hoito kemoterapian aiheuttamaan pahoinvointiin sekä neuropaattiseen kipuun. Kannabiksen havaittiin parantavan unen laatua, hyvinvointia ja vähentävän ahdistusta.

Lisäksi kannabiskasvin THC:n havaittiin olevan kodeiinia tehokkaampaa kivunhoidossa. 10 mg THC:tä oli tehokkaampi kuin 60 mg kodeiinia, eikä pitkäaikaisessa kivunhoidossa THC-annosta tarvinnut nostaa.

Tämä kaikki oli vain osa National Cancer Instituten tekemistä löydöistä.


Lähteet:
http://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/cam/patient/cannabis-pdq

https://sensiseeds.com/en/blog/u-s-national-cancer-institute-cannabis-kills-cancer-cells/

Tuomas Karhunen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *