Kannabis fibromyalgian hoidossa

Kannabis fibromyalgian hoidossa

Fibromyalgia on sairaus, joka aiheuttaa lihaskipua, kipua koko kehossa, ahdistusta sekä keskittymisvaikeuksia monen muun oireen lisäksi – mutta fibromyalgiaa ja sen syitä ei vielä täysin ymmärretä.

Valtaosa suomalaisista fibromyalgiapotilaista ei vielä edes tiedä, että todistusaineisto kannabiksen tehosta fibromyalgian oireiden lievittämisessä lisääntyy koko ajan. Viime vuonna Whaxy-lehdessä julkaistun artikkelin mukaan kannabis ei hoida vain kipua, vaan myös muita oireita kuten unettomuutta, uupumusta, masennusta ja ahdistusta.

The Mayo -klinikan mukaan fibromyalgian uskotaan vahvistavan kivun tunnetta muuttamalla sitä tapaa, jolla aivot prosessoivat kipusignaaleja. Kipu itsessään on potilaalle totisinta totta, Useimmat fibromyalgiapotilaat ovat naisia, ja useimmille heistä on sattunut jokin trauma kuten leikkaus, tulehdus, tai joku muu sairauden laukaiseva tekijä. Yhdysvaltojen neurologia-akatemia American Academy of Neurologyn mukaan kasvava todistusaineisto viittaa siihen, että fibromyalgia on “todellinen neurologinen häiriö”.

National Pain Foundationin vuonna 2014 tekemän kyselyn mukaan vain pieni prosentti amerikkalaisista fibromyalgiapotilaista on kokeinnut kannabista sairauden hoitoon. He jotka kertoivat kokeilleensa lääkekannabista, sanoivat sen auttaneen merkittävästi – ja enemmän kuin lääkäreiden määräämät synteettiset lääkkeet.

Eräs fibromyalgiapotilas kertoo:

“Kun käytin kannabista polttavaan kipuun, havaitsin että pystyin jatkamaan kotitöitä ja saada enemmän aikaiseksi. Etsin epätoivoisesti jotain, mikä auttaisi kipuun jotta toimintakykyni säilyisi. Olen iloinen että tein tämän päätöksen, sillä kannabis toimii minulle.”

Valitettavasti Suomessa kannabis on tabu, josta fibromyalgiapotilaat eivät saa edes kysyä lääkäreiltään, reseptistä puhumattakaan. Suomalaisia lääkäreitä tulisi ohjeistaa ja kouluttaa paljon nykyistä paremmin, jotta he tietäisivät kannabiksen lääketieteellisistä ominaisuuksista ja eri käyttötavoista. Tällä hetkellä tietoa tai ammattitaitoa kannabiksen suhteen ei Suomen terveydenhuollossa ole juuri lainkaan.

Lue aiempi Loharin artikkeli fibromyalgiasta täällä.


Maailmalla lääkekannabiksella parannutaan syövästäsaadaan epilepsia kuriinpoistetaan aivokasvaimiavähennetään opioidikuolemia, hoidetaan glaukoomaa, Alzheimerin tautia sekä kymmeniä muita vakavia sairauksia, mutta Suomessa kipuprofessori-ylilääkäri Eija Kalson määräyksestä kannabiksella ei katsota olevan mitään muuta lääketieteellistä käyttöä kuin MS-taudin spastisuuden hoito.

Eija Kalson konsultointipalkkiot tulevat Grünenthalilta ja Orion Pharmalta, luentopalkkiot Astra Zenecalta, Mundipharmalta sekä Orion Pharmalta ja hän on myös Orion Pharman osakkeenomistaja.


Lähde: https://www.civilized.life/fibromyalgia-pain-treat-1843450887.html

Tuomas Karhunen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *