Kannabiksen laillistamisväittely alkoi Italiassa

Kannabiksen laillistamisväittely alkoi Italiassa

Pitkän odottelun päätteeksi lakiesitys kannabiksen laillistamiseksi on viimein käynnissä Italiassa. Osoittaako hallitus toimivansa ihmisten ja talouden parhaaksi hyväksymällä lakiesityksen?

Väittely kannabiksen laillistamisesta on nyt käynnissä Italiassa. Parlamentti aloitti laillistamiskeskustelun toukokuussa, ja monen samanlaisen lakiesityksen joukosta oikeus- ja sosiaalialan komiteassa esille nousi Benedetto della Vedovan esitys.

Sekä laillistamisen kannattajat että vastustajat puhuivat avajaiskokouksessa, kun asiantuntijat jakoivat tietojaan. Italian ihmisoikeuksien ja kansalaisvapauksien liittoutuman (CILD) presidentti Patrizio Gonnella korosti puheessaan tarvetta kannabiksen laillistamiselle ja oli tyytyväinen siitä, että väittely on vihdoin alkanut.

Uudistamiselle on tarvetta

Italian nykyinen laki on paradoksaalinen, sillä kasvin henkilökohtaiseen käyttöön kasvattamisesta rangaistaan kovemmin kuin laittomasta kannabiksen myynnistä. CILD-liittoutuma vaatii kasvatuksen laillistamista henkilökohtaiseen käyttöön käynnistämällä Non Me La Spacci Giusta -kampanjan tuekseen.

Tämän lisäksi asiantuntijoiden avajaiskokouksessa Patrizio Gonnella muistutti ennakoivasti monista kannabiksen laillistamisen hyödyistä:

“Säästämme kieltolain ja vankilatuomioiden jättikustannukset, joten meille jää varoja ehkäisemään nuorten joutumista rikollisten kynsiin. Nämä lääkeaineet saadaan laadukkaammaksi, eikä käyttäjien elämä ole vaarassa.”

Puheenvuorollaan hän selvensi monia asioita henkilökohtaisen kannabiksen käytön ja kasvatuksen laillistamisesta. Huumelinjauksen uudistaminen heikentää huumekaupalla toimintaansa rahoittavia rikollisjärjestöjä. Se poistaa myös vankiloiden tilanahtauden ongelmat, sekä takaa laadukkaan tuotteen kannabiksen käyttäjille.

Uudistus näyttää väistämättömältä, ja tiede on jo osoittanut että kannabiksen käyttö ei ole vaaraksi aikuisille.

Kuitenkin lakialoite on vielä kaukana hyväksymisestä, sillä moni Italiassa kannattaa yhä kieltolakia. Keskustelu jatkuu ja sitä saattaa jatkossa edistää Italian ensimmäinen lääkekannabissato, joka tulee myyntiin tänä kesänä.

Mielipiteet kannabiksesta ovat selvästi muuttumassa ja on aika sopeuttaa lait tähän kehitykseen. Kaikkialla.


Käännetty 6.6.2016 julkaistusta artikkelista:
http://www.liberties.eu/en/news/first-official-discussion-upon-cannabis-legalisation-in-italy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *