Tutkimusinstituutti: Kannabiksen laillistaminen “ainoa ratkaisu rikos- ja riippuvuusongelmiin”

Tutkimusinstituutti: Kannabiksen laillistaminen “ainoa ratkaisu rikos- ja riippuvuusongelmiin”

Muun muassa entisen varapääministeri Nick Cleggin tukeman raportin mukaan kannabis tulisi laillistaa Isossa-Britanniassa.

Adam Smith -instituutin raportti kertoo, kuinka nykyinen maan kannabislainsäädäntö on häpeällinen säädöksien “sekasotku”. Raportti jatkaa: “Hallituksen täytyy tiedostaa, että kannabiksen laillistaminen on ainoa toimiva ratkaisu rikos- ja riippuvuusongelmiin Isossa-Britanniassa.”

Poliitikkojen sekä kansalaisten tulisi ymmärtää, että Ison-Britannian huumepolitiikka “on epäonnistunut tavoitteissaan estää ihmisiä käyttämästä huumeita, valmistamasta huumeita sekä lopettaa rikollisuus, korruptio ja kuolemantapaukset, joita tapahtuu teollisella mittakaavalla maailmanlaajuisesti.”

The Tide Effect: How the World is Changing Its Mind on Cannabis Legislation -raportin mukaan laillistaminen takaisi kannabikselle hyväksyttävät laatustandardit ja poistaisi rikollisjengit yhtälöstä, sekä toisi tuloja kansanterveyden turvaamiseksi. Lailliset kannabismarkkinat voisivat olla 6,8 miljardin punnan arvoiset, tuoden jopa miljardi puntaa valtion kassaan. Laillistaminen myös laskisi rikosoikeudellisia kuluja: tällä hetkellä Englannissa ja Walesissa on 1 363 kannabiksen takia vangittua ihmistä, jotka maksavat veronmaksajille 50 miljoonaa puntaa vuodessa.

Laillinen kannabiksen säätely toisi lisäksi mahdollisuuden pitkäaikaisiin tutkimuksiin kasvin lukuisia lääketieteellisiä ominaisuuksia koskien, jotka eivät tällä hetkellä ole mahdollisia.

Uusia vaihtoehtoja huumausainekäytäntöihin tutkivan VolteFacen tekemä raportti kertoo myös, että Kalifornia on yksi uusimmista kannabiksen laillistaneista osavaltioista. Hollanti dekriminalisoi kasvin jo vuonna 1976, ja Portugali teki saman vuonna 2001. Saksa on laillistamassa kannabiksen lääkekäytön ja Kanada laillistaa kasvin käytön kokonaan.

Clegg sanoo: “Britannian poliitikkojen täytyy avata silmänsä sille, mitä muualla maailmassa on tapahtumassa. Kannabiksen kieltolaki on pyyhkiytymässä pois yleisen mielipiteen vyöryllä, ja sitä ollaan korvaamassa vastuullisella laillisella säätelyllä.”

“Nyt ministereiden on aika aloittaa kirjoittamaan sääntöjä näille uusille laillisille markkinoille, mukaanlukien ikärajat ja terveysvaroitukset, jotta voisimme vihdoin saada yliotteen järjestäytyneestä rikollisuudesta.”

Raportti puoltaa kannabispolitiikan vastuun siirtämistä terveysviranomaisille ja sisäministeriön roolin muuttamista kieltolain soveltamisesta säännöstelyyn ja lisensointiin.

Maan entinen sisäministeri Jacqui Smith sanoo: “Sen tiedon valossa joka minulla nyt on, vastustaisin houkutusta turvautua lakiin kannabiksen haittojen selättämiseksi. Meidän täytyy päästä kannabista ympäröivien ennakoluulojen sekä negatiivisen kielenkäytön yli ja luoda uusi huumestrategia, joka oikeasti toimisi Isossa-Britanniassa.”

Raportti kertoo myös, kuinka maailman terveysjärjestö WHO on samaa mieltä siitä, että kieltolaki on johtanut syrjintään ja ihmisoikeusrikkomuksiin, väkivaltarikollisuuden lisääntymiseen ja se on myös estänyt ihmisiltä mahdollisuuden ylläpitää terveyttään.

Lisäksi British Medical Journal -julkaisu tukee laillistamista, sanoen että tiettyjen aineiden lääkekäytön tuotannon, jakelun ja hallussapidon kieltäminen aiheuttaa suuria haittoja.

Adam Smith -instituutin johtaja Sam Bowman sanoo: “Kun Kanadasta tulee ensimmäinen G7-maa, joka laillistaa kannabiksen viihdekäytön, ja kun lisääntyvä määrä Yhdysvaltain osavaltioista tekee samaa, Britannian täytyy uudelleenarvioida huumelainsäädäntö taatakseen nämä kasvavat markkinat laillisten yritysten eikä rikollisjengien käsiin.”

“Monista muuten lainkuuliaisista kansalaisista tulee rikollisia, koska he nauttivat kannabista, ja tämä saa lainsäädännön näyttämään hölmöltä – ainoa järkevä lähestymistapa on laillistaminen ja säännöstely.”

Vihreän puolueen varapuheenjohtaja sekä ainoa parlamentin jäsen Caroline Lucas otti raportin vastaan ja sanoi, että hallituksen ministerien tulisi “kiireellisesti katsoa huumelainsäädäntöämme uudelleen”.

“Huumesota on ollut säälittävä epäonnistuminen ja kannabista käyttävien kriminalisointi on erittäin kielteisesti vaikuttava”, Lucas sanoo.

Työväenpuolueen Paul Flynn sanoo: “Ison-Britannian 45-vuotinen kova kieltolaki on moninkertaistanut [kannabiksen] käytön ja haitat.”

Konservatiivien parlamenttijäsen Peter Lilley puolestaan kertoo: “Nykyisellään kannabista saa haltuunsa vain laittomien jengien taholta, jotka levittävät myös kovia huumeita. Joten ohjaamme miedon päihteen käyttäjät kovien huumeiden välittäjien käsiin.”


Lähde: The Guardian

Tuomas Karhunen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *