Tutkimus: Kannabiksen pahimmat haitat kuiva suu ja nälän tunne

Tutkimus: Kannabiksen pahimmat haitat kuiva suu ja nälän tunne

Israel on tällä hetkellä lääkekannabistutkimuksen kärkimaa.

Tunnettu kivunhoidon ekspertti, professori Pesach Shvartzman on yksi Israelin johtavia perhelääkäreitä ja viime vuodet hän on tutkinut kannabiksen lääkekäytön sivu- ja jälkivaikutuksia. Shvartzmanin kannabistutkimus lääkekannabispotilaiden kokemista sivuvaikutuksista julkaistiin toukokuun 23. – 25. päivänä pidetyssä kuudennessa International Jerusalem Conference on Health Policy  -konferenssissa.

Tutkimus on ainoa laatuaan ja tulokset olivat ”shokeeraavia”.

Arvostettu tutkimusryhmä

Shvartzmanin tutkimusryhmään kuuluu arvostettuja lääketieteen ammattilaisia, kuten:

– Tri. Silvio Brill, Israelin kipuyhdistyksen (Israel Pain Association) puheenjohtaja sekä Tel Avivin Ichilov Hospital -sairaalan kivunhoidon yksikön johtaja

– Tri. Itai Gur-Arie, Sheba Medical Centerin sekä Tel HaShomer’s Pain Management Unitin johtaja

Tutkimuksessa seurattiin lääkekannabispotilaita kaksi vuotta ja tulokset laskettiin 213 potilaan haastatteluista, joista 65 oli syöpäpotilaita. Tutkimuksessa analysoitiin seuraavia tekijöitä:

 • Sosioekonominen status
 • Taudinkuvat
 • Käyttötarkoitus
 • Annostus
 • Ennen kannabista kokeillut hoitomuodot
 • Hoidon turvallisuus
 • Sivuvaikutukset
 • Hoidon tehokkuus
 • Potilaan terveyspalvelujen käyttö ennen hoitoa ja sen jälkeen

Tutkimuksen taustoja ja tuloksia

Tutkimus tehtiin kolmella eri klinikalla ja potilaita haastateltiin tasaisin väliajoin. Vähemmän kuin yksi kymmenestä lopetti lääkekannabiksen käytön ensimmäisen haastattelun jälkeen ja vain kuusi prosenttia keskeytti hoidon toisen haastattelun jälkeen.

Suurin osa potilaista kertoi kannabiksen lisänneen hyvinvointia ja ruokahalua sekä tehoavan kipuun, pahoinvointiin ja ahdistukseen. Enemmistö potilaista valitsi käyttötavaksi öljyn tai höyrystämisen sijaan polttamisen.

Tietoa siitä, kuinka potilaat päätyivät valitsemaan kannabiksen:

 • 42 % potilaista sai tiedon lääkekannabiksesta lääkäreiltään
 • 24 % potilaista sai tiedon lääkekannabiksesta ystäviltään tai sukulaisiltaan
 • Suurin osa resepteistä oli kivunhoidon erikoislääkäreiden, ortopedien ja muiden spesialistien määräämiä
 • Vain 0,4 % resepteistä oli perhelääkäreiden määräämiä
 • 99,6 % osallistujista etsi lääkekannabista nykylääkityksen tehottomuuden takia
 • 56 % potilaista kertoi halunneensa kannabista aiemman lääkityksen haittavaikutusten takia

Sivuvaikutukset

Yli 77 prosenttia potilaista ilmoitti havainneensa lieviä sivuvaikutuksia:

 • Kuiva suu = 60,6 %
 • Nälän tunne = 60 %
 • Korkea mieliala = 44 %
 • Punoittavat silmät = 32 %
 • Saamattomuus = 28,6 %
 • Uneliaisuus = 23 %
 • Sumentunut näkökenttä = 13 %

Opioidi- ja opiaattiriippuvuus sekä yliannostuskuolemat ovat maailmanlaajuinen ongelma. Kannabiksen riippuvuuspotentiaali on sen sijaan kofeiinin luokkaa, eikä kannabiksen yliannostukseen voi kuolla. Yhdysvalloissa lääkekannabiksen laillistaneissa osavaltioissa kipulääkekuolemat ovat tippuneet 25 prosentilla.


Lähteet:
https://www.medicaljane.com/2016/05/27/results-of-unprecedented-cannabis-study-unveiled-at-jerusalem-conference/

http://herb.co/2016/05/30/medical-cannabis-side-effects/

Avainsanat: , ,

Captainkidd, Spaceman, Petrus ja 7 muuta tykkää tästä


Tietoa kirjoittajasta

Loharin päätoimittaja on hajamielinen perfektionisti ja työnarkomaani. Hän lukee kaikki julkaistavat jutut, tekee viimeisen tarkistuksen kieliasuun ja vastaa julkaisun linjanvedoista. (Klikkaa tästä Tuomaksen Lohari-profiiliin.)

6
Jätä kommentti

avatar
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
GanjariMrTomppaKepaNikoAsianomistaja Recent comment authors
  Subscribe  
uusin vanhin eniten tykkäyksiä
Ilmoita
Kesäheinä
Jäsen

Kun raportoidut sivuvaikutukset ovat tätä tasoa, niin ei voi kuin ihmetellä Suomen linjausta siitä, että on liian haitallista ja sopii vain harvoille ja valituille ja niillekin vain viimesijaisena… Miksi ihmeessä?

Asianomistaja
Vieras
Asianomistaja

Vertailun vuoksi otetaan tähän alle yleisesti hermokipuihin ensimmäisenä myönnettävät trisykliset masennuslääkkeet joista ainakin pari vuotta sitten ylivoimaisesti suosituin lääkäreiden keskuudessa näytti olevan Triptyl. Allaoleva lainattu lääkeinfosta. Yleiset haittavaikutukset (harvemmalla kuin yhdellä 10:stä): ruokahalun lisääntyminen, painon nousu ajan ja paikan tajun hämärtyminen muistihäiriöt, koordinaatiohäiriöt, väsymys, uneliaisuus, päänsärky, keskittymisvaikeudet, huimaus, tuntoaistimushäiriöt (esim. pistely, tunnottomuus) silmien mukautumisvaikeudet, mustuaisten laajeneminen, näön hämärtyminen ”pidentyneeksi QT‑ajaksi” kutsuttu sydänongelma (joka näkyy sydänsähkökäyrässä, EKG:ssä) sykkeen nousu, sydämen rytmi- ja johtumishäiriöt ja pystyasennossa ilmenevä verenpaineen alhaisuus suun kuivuminen, ummetus, pahoinvointi, makuaistin muutokset impotenssi, kestoerektio, ongelmat siemensyöksyssä hikoilu Melko harvinaiset haittavaikutukset (harvemmalla kuin yhdellä 100:sta): lisääntynyt toimeliaisuus, kiihtynyt mieliala, ahdistuneisuus,… Lue lisää »

Niko
Jäsen

Ja tuo triptyl on yks lääke, niitähän voi olla vaikka kuin paljo enemmän ja jokaisessa lääkkeessä on pitkät listat haittavaikutuksia.

Kepa
Jäsen

Minullakin on kokeiltu muutama A4 kokoista listaa eri lääkkeitä milloin millaisilla sivuoireilla mutta kappaa kannabiksesta ei yhtikäs mitään muuta kuin kunnon yöunet, ei kipuja missään ja varsin rentomeininki ?

MrTomppa
Jäsen

Mä rupesin näkeen näkyjä ja kuuleen ääniä spastisuus ja kipulääkkeistä(ei apua ongelmiin)! Kerran päässy kokeileen Nabilonea! Sivuoireet: nukutti ja nälätti(Apua ongelmiin)!

Ganjari
Vieras
Ganjari

Kannabista ei tule antaa liian nuorille, siis niille joilla aivot ei ole aikuisen kehityksen tasolla.
Samoin alkoholi, joka taas on oikea hermomyrkky, sillekkin on ikärajat. En suosittele alkoholia, enkä tupakkaakaan, joka on myös paha huume ja johtaa sairauksiin.

Kirjaudu Lohariin

Lohari-pisteet

Kirjaudu sisään nähdäksesi pistesaldosi.

Keskustelu

 • Juha MS-potilas kirjoitukseen Rentoutumismatkalle Amsterdamiin?: “Kannabiskahviloista.24. joulukuuta 2018 kello 07:19
 • jebu55 kirjoitukseen Rentoutumismatkalle Amsterdamiin?: “Mistä saan kannabista ?23. joulukuuta 2018 kello 22:10
 • jebu55 kirjoitukseen Leaflylta CBD-terveystuotteita: “Mistä sitä saa.olen etsinyt toimijaa jolta saa cbd öljyä.krooniset kivut yli 42 työvuoden jälkeen kovat.opioidia ei viitsisi jatkuvasti syödä.23. joulukuuta 2018 kello 21:55
 • Kalle77 kirjoitukseen Juuri nyt: Lääkekannabiksen alasajo Suomessa: “Jospa lääkärit oikeuteen potilaittensa pahoinpitelystä tai ketkä estää lunnollisen lääkkeen käytön, oikeutta ihmisille.21. marraskuuta 2018 kello 18:12
 • Empiristi kirjoitukseen Juuri nyt: Lääkekannabiksen alasajo Suomessa: “No nyt on kyllä harvinaisen perseestä, mikäli tuollainen toiminta onnistuu. Ei jumalauta, muualla maailmaa kannabista laillistetaan lääke- sekä viihdekäyttöön kiihtyvällä…19. marraskuuta 2018 kello 19:24
Tilaa ilmainen Lohari-uutiskirje!

Tilaa ilmainen Lohari-uutiskirje!

Saat kerran kuussa sähköpostia suoraan Loharilta, joissa kilpailuja, arvontoja sekä mielenkiintoista kannabis-asiaa!

Onneksi olkoon, uutiskirje on tilattu!