Tanskalaiselle avioparille kenties jopa 10 vuotta vankeutta kannabiksen myymisestä syöpäpotilaille

Tanskalaiselle avioparille kenties jopa 10 vuotta vankeutta kannabiksen myymisestä syöpäpotilaille

Tanskan poliisi on pidättänyt pariskunnan epäiltynä kannabiksen välittämisestä syöpäpotilaille ja muista sairauksista kärsiville. Viime viikon tiistaina pidätetty aviopari voi saada kymmenen vuoden vankeustuomion.

Klaus ‘Moffe’ Nielsen on julkisesti myöntänyt myyneensä kannabista ja hän on puhunut asiasta tanskalaisille medioille. Nielsen oli sanonut, että hänet saatetaan joku päivä pidättää, ja että hän ei välitä siitä. Parin asianajaja Erbil Kaya kertoi tanskalaisessa tabloidilehdessä BT:ssä Nielsenin myöntäneen syyllisyytensä, mutta hänen vaimonsa – joka pidätettiin yhtä aikaa Nielsenin kanssa – kielsi osallistuneensa kannabiksen myyntiin.

Nielsen vakuuttui kannabiksen lääkeominaisuuksista kun hän hoiti nivelrikkoaan syötävillä kannabistuotteilla. Lääke toimi niin hyvin, että hän tahtoi tarjota muille ihmisille mahdollisuuden kokeilla sitä.

“Laboratorioteknikkojen, kemistien ja lääkäreiden pitäisi tehdä sitä [myydä kannabista lääkekäyttöön] valvotusti”, Nielsen kertoi BT:lle. “En ole koulutettu ekspertti, mutta toimin periaatteideni mukaan.”

Nielsenin mukaan hänellä oli syövästä, fibromyalgiasta ja skleroosista kärsiviä asiakkaita kaikkialta Tanskasta.

Aviopari on syytettynä, ja Tanskan huumausainelainsäädännön mukaan isoin mahdollinen rangaistus ko. rikoksesta on kymmenen vuotta vankeutta. Nielsen ja hänen vaimonsa valittivat siitä, ettei heidän oikeudenkäyntinsä ollut julkinen. Nielsen sanoi haluavansa ihmisten tietää tapahtumista.

“Kansa tietää tapauksesta, joten tässä ei ole mitään salaista ja hän on puhunut toimistaan”, asianajaja Kaya sanoi. “Hänestä [Nielsen] tehdään myös dokumentti, eikä hänellä ole mitään salattavaa.”

Kaya sanoi myös, että hänen päämiehensä myy kannabista auttaakseen sairaita ja painostaakseen hallitusta muuttamaan suhtautumistaan lääkekannabikseen.

“Klaus ei ole piilotellut […] sitä, mitä hän tekee ja hän tiesi sen olevan laitonta. Siksi hän on myöntänyt syytteet”, asianajaja jatkaa. “Mutta hän ei ole tehnyt sitä rahan takia tai ollakseen ammattirikollinen. Hän on toiminut kirkkaassa päivänvalossa, avoimesti ja rehellisesti.”

Tanskassa keskustelu kannabiksen lääkekäytön laillistamisesta on käynyt viime kuukausina kiivaana. Yksi alue maassa on suostunut väliaikaiseen kokeiluun, jossa paikalliset lääkärit saavat määrätä lääkekannabista. Maan mediat uutisoivat kesällä, että Tanskan terveysministeri Sophie Løhde harkitsee lääkekannabiksen nelivuotista laillistamiskokeilua.

Kesäkuussa tehdyn kyselyn mukaan 88 prosenttia tanskalaisista kannattaa kannabiksen lääkekäytön laillistamista. Toisen kyselyn mukaan enemmistö on myös kannabiksen viihdekäytön laillistamisen kannalla.

Vuonna 2014 useat tanskalaiset puolueet allekirjoittivat sopimuksen kivunhoidon tutkimusprojektien rahoittamisesta, joka kattaa myös lääkekannabistutkimukset.


Lähde: Independent.co.uk

Tuomas Karhunen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *