Kipulääkekuolemat putosivat 25 % lääkekannabisosavaltioissa

Kipulääkekuolemat putosivat 25 % lääkekannabisosavaltioissa

Amerikassa on valtava ongelma reseptikipulääkkeiden, kuten Vicodinin ja OxyContinin kanssa. Näistä opioideista aiheutuneet yliannostuskuolemat ovat likimain kolminkertaistuneet sitten vuoden 1991, ja Yhdysvalloissa näihin yliannostuksiin kuolee joka päivä noin 46 henkilöä.

Kuitenkin opioidiyliannostuksissa kuoli vuosittain 25 prosenttia vähemmän ihmisiä niissä kolmessatoista osavaltiossa, jotka laillistivat lääkekannabiksen vuosien 1999 ja 2010 välillä.

“Ero on aika silmiinpistävä”, sanoi tutkimuksessa avustanut Colleen Barry, terveydenhoidon tutkija John Hopkinsin Bloomberg School of Public Health -instituutista. Muutos tapahtui melko nopeasti ja tuli nähtäväksi jo yhden vuoden aikana siitä, kun lääkekannabis oli hyväksytty mihinkin osavaltioon, hän kertoi Newsweekille.

Tutkimuksessa, joka julkaistiin elokuussa 2014 JAMA Internal Medicine -lehdessä, tutkijat arvelivat että niissä osavaltioissa joissa lääkekannabista voidaan määrätä potilaille, yksinomaan kannabista on käytetty kivunhoitoon opiaattien tai opiaattien sekä kannabiksen yhteiskäytön sijaan, joka on johtanut opiaattien lievempiin annostuksiin ja vähempiin yliannostusongelmiin.

Kuten useimmissa kannabiksen yhteiskunnallista asemaa koskevissa havainnoissa, kaikki eivät kuitenkaan ole yksimielisiä tulosten tulkinnasta.

“Voidaan varmasti sanoa että kannabis on paljon vähemmän myrkyllisempää kuin opiaatit kuten Percocet tai morfiini, ja että on “käytännössä mahdotonta” kuolla kannabiksen yliannostukseen”, Barry sanoi. Näihin yleisesti hyväksyttyihin faktoihin pohjaten näyttäisi siltä, että opioidien sijaan kannabiksen lisääntynyt käyttö kroonisen kivun hoidossa on kaikista ilmeisin selite näiden yliannostuskuolemien vähenemiselle.

“Eipäs hätäillä”, sanoi Tohtori Adrew Kolodny, ylilääkäri Phoenix Housessa joka on kansallinen voittoa tavoittelematon hoitolaitos riippuvuuksista kärsiville. Hänen mukaansa välitön pudotus yliannostuskuolemissa kannabiksen sijaiskäytön ansiosta on erittäin epätodennäköistä, yhdestä yksinkertaisesta syystä: kannabista ei yleisesti määrätä potilaille krooniseen kipuun.

“Osavaltiossa ei ole yleislääkäreitä, jotka kirjoittaisivat kannabista Vicodinin sijaan”, Kolodny sanoi. Jopa niissä osavaltioissa, joissa lääkekannabis on laillista, kannabisreseptejä kirjoittaa vain pieni osa lääkäreistä ja siksi tämä ei todennäköisesti voi selittää näin isoa laskua opiodien aiheuttamissa yliannostuskuolemissa.

Kolodnyn mukaan tutkimustulokset tulevat todennäköisesti monestakin eri muuttujasta. Yhtenä esimerkkinä mainittakoon erot eri osavaltioiden pyrkimyksissä vähentää opioidireseptien liiallista kirjoittamista. Tämän lisäksi monet henkilöt, jotka väärinkäyttävät kipulääkkeitä, ovat jo valmiiksi addiktoituneet ja tälläiset yksilöt luonnollisesti nauttivat sitä liikaa, Kolodny kertoi Newsweekille. Osavaltiot jotka määräävät edistyksellisiä lakeja hoitaakseen riippuvaisuutta, saattavat olla todennäköisemmässä asemassa vähentämässä yliannostuskuolemia; poliittisista syistä nämä samat osavaltiot todennäköisemmin myös laillistavat lääkekannabiksen.

“Tämä on hyvä esimerkki siitä, miten toimintatapamuutos on mennyt tieteen edelle,” Barry sanoi. Hän ja Kolodny ovat todennäköisesti asiasta samaa mieltä.


Alkuperäinen artikkeli julkaistu 25.8.2014: http://europe.newsweek.com/states-medical-marijuana-painkiller-deaths-drop-25-266577?rm=eu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *