Kannabiksesta keskustellaan Isossa-Britanniassa


[et_pb_section admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”row” make_fullwidth=”off” use_custom_width=”on” width_unit=”on” use_custom_gutter=”off” padding_mobile=”off” custom_margin_last_edited=”off|” allow_player_pause=”off” parallax=”off” parallax_method=”off” make_equal=”off” parallax_1=”off” parallax_method_1=”off” column_padding_mobile=”on” custom_width_px=”900px”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Teksti” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” text_font_size=”18″]

Yhdysvalloissa kannabis jatkaa voittokulkuaan, mutta myös Euroopassa voi havaita merkkejä todellisen laillistamisaallon noususta lähitulevaisuudessa. Muun muassa Irlannin, Saksan ja Tanskan lisäksi Isossa-Britanniassa kannabis ja sen laillinen asema ovat olleet viime aikoina keskustelunaiheena.

On siis pienen tilannekatsauksen aika.

Ison-Britannian entisen varapääministerin Nick Cleggin mukaan kannabiksen lääkekäytön kieltäminen on “absurdia”. Clegg sanoo myös, että kannabis on “paljon turvallisempi” kuin monet jo käytössä olevat lääkkeet.

Maan entinen terveysministeri Norman Lamb puolestaan sanoo: “Kun muut maat sekä Yhdysvaltain osavaltiot ovat kasvavasti ottamassa valistuneemman lähestymistavan huumausainepolitiikkaan, me olemme juuttuneet pimeään keskiaikaan.”

The British Medical Journal on eräs maailman arvostetuimmista lääketieteellisistä julkaisuista. Heidän mukaansa sota huumeita vastaan on epäonnistunut, kannabiksen nykyluokitus on järjetön, rangaistuskäytännöstä olisi luovuttava ja laittomat aineet tulisi siirtää valtion säännöstelyn pariin. Julkaisu sanoo myös, että kuten kaikki sodat, myös sota huumeita vastaan aiheuttaa ihmisoikeusrikkomuksia, ja kieltolaki ja sen tuoma stigma edesauttavat haitallista päihteiden käyttöä ja sysäävät ihmisiä pois terveyspalveluista.

Mainitsemisen arvoista on myös se, että tämän arvostetun lääketieteellisen julkaisun mukaan kannabis on mieto ja turvallisempi kuin useat nykylääkkeet – alkoholista ja tupakasta puhumattakaan.

The Adam Smith Instituten julkaiseman raportin mukaan laillinen kannabis voisi tuoda Ison-Britannian hallitukselle jopa miljardi puntaa vuotuisia verotuloja. Sen sijaan nykyinen kieltolaki maksaa Isolle-Britannialle vuosittain yli 80 miljardia puntaa, eikä se vähennä laittomien huumausaineiden tarjontaa eikä kysyntää.

[/et_pb_text][et_pb_image admin_label=”Kuva” src=”http://lohari.net/wp-content/uploads/2016/12/kuvituskuva_premium-05.jpg” show_in_lightbox=”on” url_new_window=”off” use_overlay=”off” animation=”bottom” sticky=”off” align=”center” force_fullwidth=”off” always_center_on_mobile=”on” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” title_text=”Lohari Premium: Kannabiksesta keskustellaan Isossa-Britanniassa”]

[/et_pb_image][et_pb_text admin_label=”Teksti” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” text_font_size=”18″]

Asiasta keskustellaan myös maan parlamentissa. Eri puolueista koostuvien parlamentin jäsenten yhteisen kannan mukaan kannabis tulisi laillistaa, jotta Iso-Britannia ei jäisi muista muutosta tekevistä länsimaista jälkeen, ja että “häpeällinen” sisäpoliittinen linja huumausaineiden suhteen saataisiin päätökseen. Työväenpuolueen Paul Flynn puolestaan sanoo: “Ison-Britannian 45 vuotta kovaa kieltolakia on moninkertaistanut käytön ja haitat.”

Pahamaineinen Schedule 1

Kannabis on Yhdysvaltain huumevirasto DEA:n lisäksi myös Isossa-Britanniassa sysätty pahamaineisimpaan schedule 1 -luokkaan, jonka mukaan kyseessä on vaarallinen aine, jolla ei ole mitään lääketieteellistä käyttöä. Luokitus on tehty vuonna 1985, ja se estää lääkäreitä määräämästä kannabista mihinkään vaivaan tai sairauteen. Esimerkiksi jatkuvasti ihmishenkiä vaativat bentsodiatsepiinit on luokiteltu rajatut riskit ja lääketieteellisen hyödyn tunnustavaan schedule 4 -luokkaan.

Iso-Britannian tilanne osoittaa hyvin parhaillaan mullistusten kourissa olevan ristiriitaisen suhtautumisen kannabikseen; sama taho tunnustaa kannabiskasvin pääasiallisinten vaikuttavien aineiden, CBD:n ja THC:n lääketieteelliset hyödyt, mutta luokittelee itse kasvin vaaralliseksi ja hyödyttömäksi.

Tällä hetkellä Isossa-Britanniassa pienenkin kannabismäärän hallussapidosta voi seurata jopa viisi vuotta vankeutta ja määrittelemättömän suuruinen sakkorangaistus. Vielä vuosituhannen vaihteessa poliisi saattoi ainoastaan takavarikoida kannabiksen ja antaa huomautuksen, mutta rangaistuskäytäntöä tiukennettiin vuonna 2002.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että Ison-Britannian hallitus pitää vielä toistaiseksi kiinni vanhentuneesta rangaistuspolitiikastaan – mutta muutos on ennen pitkää väistämätön.


Lähteet:
The Herald | Mirror | Sky Data | The Telegraph | CLEAR Cannabis Law Reform

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]


One thought on “Kannabiksesta keskustellaan Isossa-Britanniassa

  1. Tämänkaltaisissa artikkeleissa on aika silmiinpistävää aina se, että kannabiksesta kommentoi positiivisesti ENTISIÄ korkeissa asemissa olevia henkilöitä. Tässäkin oli entinen varapääministeri ja entinen terveysministeri. Tästä huomataan että nykyisillä, nyt virassa olevilla henkilöillä, ei ole uskallusta puhua asiasta positiiviseen sävyyn. Vasta kun poliittinen ura on takana ja oma talous turvattu, voidaan sanoa mitä oikeasti asioista ajattelee.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *