Harvardin yliopisto: Kannabis ei aiheuta skitsofreniaa

Harvardin yliopisto: Kannabis ei aiheuta skitsofreniaa

Keskustelu kannabiksen yhteydestä skitsofreniaan ja psykooseihin käy yhä kuumana. Harvardin lääketieteellinen tiedekunta sanoo, että pelkkä kannabiksen käyttö ei lisää skitsofreniaan sairastumisen riskiä. Tutkijoiden mukaan myöskään lopullista näyttöä siitä, että kannabis aiheuttaisi psykooseja, ei ole.

Harvardin yliopiston uusi, Schizophrenia Research -lehdessä julkaistu tutkimus toteaa että geneettisten tekijöiden rooli skitsofreniassa on aiemmin luultua suurempi. Pelkkä kannabiksen käyttö ei tutkijoiden mukaan lisää skitsofreniaan sairastumisen riskiä.

Professori Lynn DeLisin johtama tutkimusryhmä vertasi 108 skitsofreniapotilaan ja 171 muun ihmisen perhehistorioita päätelläkseen onko kannabiksen käyttö osatekijä sairauden kehittymisessä. Harvardin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan lisäksi tutkimukseen osallistui VA Boston Healthcare System ja koehenkilöt otettiin New Yorkin ja Bostonin alueilta. Tutkimuksessa kerättiin tietoa koehenkilöiden kannabiksen käytöstä sekä suvussa mahdollisesti esiintyneestä skitsofreniasta, kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä tai päihteiden väärinkäytöstä.

Tutkimus osoitti että kannabiksen käyttö ei itsessään aiheuta skitsofreniaa. Sen sijaan skitsofrenian esiintyminen suvussa lisäsi riskiä riippumatta siitä, käyttikö henkilö kannabista vai ei.

Lisätutkimus tulee kertomaan vaikuttaako kannabis geneettisten tekijöiden kautta siihen ikään, jossa jo valmiiksi piilevä skitsofrenia puhkeaa. Uusimmat löydöt tarjoavat kuitenkin tri. DeLisille ja hänen tutkimusryhmälleen tarpeeksi todisteita siitä, että kannabis ei ole skitsofreniaan sairastumisen syy.

“Totesimme että kannabis ei aiheuta itsessään skitsofrenian psykoosioireita. Geneettisesti haavoittuvilla ihmisillä kannabis voi muokata sairauden puhkeamista ja vakavuutta, mutta tutkimuksemme mukaan mikään ei viittaa siihen, että kannabis aiheuttaisi psykooseja.”

Tutkijat sanovat myös, että eri kannabislajikkeiden THC:n ja CBD:n suhde vaikuttaa asiaan paljon. Kannabiksen CBD voi jopa toimia skitsofrenian hoidossa.

National Institute on Drug Abuse (NIDA) oli rahoittamassa tutkimusta.


Lähteet:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19560900

http://www.leafscience.com/2013/12/08/marijuana-cause-schizophrenia-harvard-study-finds/

http://psychcentral.com/news/2013/12/10/harvard-marijuana-doesnt-cause-schizophrenia/63148.html

http://www.mamacultiva.org/wp-content/uploads/2015/pdf/A5%20-%20A%20Controlled%20Family%20Study%20of%20Cannabis%20Users%20with%20and%20without%20Psychosis.pdf

 

Tuomas Karhunen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *