Vaikka yhä useampi suomalainen on uuden tutkimustiedon ansiosta jo muuttanut käsitystään kannabiksesta, monet ovat silti huolissaan nuorista jos kannabis laillistettaisiin Suomessa. Washingtonin osavaltio, jossa kannabis laillistettiin vuonna 2012, tarjoaa jälleen yhden esimerkin siitä kuinka laillistaminen ei lisää nuorten kannabiksen käyttöä.
Tutkimus nimeltään Adolescents’ Ease of Access to Marijuana Before and After Legalization of Marijuana in Washington State esiteltiin Baltimoressa sunnuntaina 1. toukokuuta. Tutkijat vertailivat Washingtonin osavaltion “Terve nuoriso” -kyselyn dataa vuosilta 2010 (ennen laillistamista) ja 2014 (laillistamisen jälkeen). Kummankin vuoden kysely sisälsi mm. kysymyksiä siitä, kuinka helppoa nuorten oli saada haltuunsa kannabista, alkoholia, tupakkaa ja muita päihteitä.
Tutkimuksen mukaan laillistaminen ei vaikuttanut lainkaan kannabiksen saatavuuteen nuorilla. Vuonna 2010 eli ennen laillistamista 55 prosenttia nuorista koki saavansa kannabista “helposti”; laillistamisen jälkeen vuonna 2014 vastaava luku oli miltei sama eli 54 prosenttia.
Muutokset muiden päihteiden suhteen olivat isompia:
- Alkoholin hankkiminen vaikeaa: 47 prosentille vuonna 2014
(43% vuonna 2010) - Tupakan hankkiminen vaikeaa: 53 prosentille vuonna 2014
(42% vuonna 2010) - Muiden laittomien huumeiden (kokaiini, LSD ja amfetamiinit) hankkiminen vaikeaa: 82 prosentille vuonna 2014
(75% vuonna 2010)
“On sekä yllättävää ja rauhoittavaa, että teinit eivät kokeneet kannabiksen saatavuuden helpottuneen aikuisten viihdekäytön laillistamisen jälkeen,” sanoi vanhempi tutkija sekä New Yorkilaisen Cohen Children’s Medical Centerin kehittymis- ja käyttäytymispediatrian johtaja tri. Andrew Adesman. “Tosin oli mielenkiintoista ja jossain määrin huolestuttavaa että vaikka tupakan, alkoholin ja muiden huumeiden saanti koettiin hankalammaksi, kannabiksen saanti ei sen sijaan ollut myöskään vaikeutunut,” hän lisäsi.
Toimittaja: Tuomas Karhunen
Käännetty vapaasti 30.4.2016 julkaistusta artikkelista:
https://www.sciencedaily.com/releases/2016/04/160430100249.htm
Your point of view caught my eye and was very interesting. Thanks. I have a question for you.