Viisi asiaa, jotka sinun tulee tietää endokannabinoidijärjestelmästä

Viisi asiaa, jotka sinun tulee tietää endokannabinoidijärjestelmästä

Endokannabinoidijärjestelmä (ECS) on eräs tärkeimmistä ihmisen kehon osista ja se on mukana vaikuttamassa huikean monessa fyysisessä prosessissa. ECS on tärkeä kaikille, riippumatta siitä käyttääkö kannabista vai ei, ja sen vaikutus terveyteemme on vertaansa vailla.

Endokannabinoidijärjestelmän olennainen rooli biologiassa ilmenee monissa yllättävissä ja odottamattomissa paikoissa. Tässä artikkelissa listataan viisi ECS-järjestelmän eri vaikutusta ihmiskehossa.

1. Endokannabinoidijärjestelmä edistää sikiön kehitystä

Elämän alkuvaiheista lähtien endokannabinoidijärjestelmä on osallisena monissa kriittisissä elämää ylläpitävissä toiminnoissa. Jopa sikiön onnistuneeseen kohdussa kiinnittymiseen vaaditaan endokannabinoidista toimintaa.

CB1-reseptori, joka on vastuussa kannabiksen psykoaktiivista vaikutuksista, edistää aivojen kehitystä säätelemällä hermoesiastesolujen eli kantasolujen eriytymistä ja ohjaamalla hermojen synapsien muodostumista. Syntymän jälkeen CB1-reseptorin endokannabinoidien aktivoituminen aloittaa myös maidon imemisrefleksin.

ECS:n merkittävä osallisuus sikiön ja vastasyntyneen kehityksessä on osoitus siitä, kuinka tärkeää se on ihmiselämän kannalta.

2. Endokannabinoidijärjestelmä alkoi kehittyä yli puoli miljardia vuotta sitten

ECS:n ilmestymisen ajoitus osoittaa, kuinka olennainen järjestelmä se on niin ihmisen elämän, kuin korkeamman kehitystason organismienkin kannalta. Kannabinoidireseptoreja vastaavien proteiinien esiintyminen sukkulamadoissa ja meritupeissa antaa osviittaa siitä, että endokannabinoidijärjestelmä alkoi kehittymään jo 600 miljoonaa vuotta sitten. Koska ECS on ollut mukana muiden kehon järjestelmien yhdistymisessä ja kommunikaation helpottamisessa, on loogista että sen aikaisimmat rippeet ilmestyivät niin varhaisessa evoluution vaiheessa.

3. Endokannabinoidit voivat virrata ylöspäin

Hermosolut usein kommunikoivat vain yhteen suuntaan. Presynaptiset neuronit laukaisevat välittäjäaineita, jotka kiinnittyvät postsynaptisten hermojen reseptoreihin. Endokannabinoidit kulkevat päinvastaiseen suuntaan, menemällä postsynaptisista neuroneista presynaptisiin hermoihin.

Tätä prosessia kutsutaan taantuvaksi palautteeksi ja se mahdollistaa hermoston siirtelyn hallinnan. Jos esimerkiksi hermo lähettää viestejä liian tiheään, vastaanottava neuroni voi lähettää endokannabinoidin lähettäjähermolle käskien hidastamaan tahtia.

artikkelikuva_kannabis

4. Endokannabinoidijärjestelmä auttaa suojautumaan syöpää vastaan

Syöpäsolut määritellään siten, että niiden taipumuksena on jakaantua hallitsemattomasti ja levitä ympäri kehoa. Syövän eri muotoja on satoja ja niillä kaikilla on erottavat tekijänsä, mutta niillä esiintyy myös useita samankaltaisuuksia. Esimerkiksi monien syöpäsolujen solukalvolla ilmenee kannabinoidireseptoreita kuten CB1 ja CB2. Endokannabinoidit kuten anandamidia kiinnittyvät näihin reseptoreihin estäen syöpäsolujen kasvua.

Vahvan endokannabinoidijärjestelmän tehokkuus syövästä selviämisessä on selitetty vuonna 2006 tehdyssä tutkimuksessa. Tutkijat huomasivat, että potilailla joilla oli luonnostaan korkean ilmentymistason CB1 ja CB2 -reseptoreita, oli merkittävästi parempi selviäminen terveenä, kuin potilailla joilla tasot olivat matalat.

5. Endokannabinoidijärjestelmä löydettiin vasta 1990-luvulla

Useat tätä artikkelia lukevat ovat syntyneet ennen ECS:n löytämistä. Huolimatta sen kaikkialla läsnäolevasta roolista ihmisen fysiikassa, ensimmäinen tutkimus endokannabinoidijärjestelmästä julkaistiin vasta vuonna 1992. Tällöin löydettiin ensimmäinen endogeeninen itsetehty kannabinoidi anandamidi ja myöhempinä vuosina monia muita endokannabinoideja löydettiin.

Järjestelmän uutuuden vuoksi useimmissa lääketieteellisissä kouluissa ei opeteta siitä paljoakaan, tai sitä ei edes mainita. Osittain tämän vuoksi kannabista ei ole vielä hyväksytty lääkkeenä valtavirran lääketieteellisissä yhteisöissä.

Endokannabinoidijärjestelmällä on selvästi todella tärkeä rooli ihmisen fysiikassa. Parantamalla järjestelmämme toimintoja luonnollisesti ravitsemuksellisilla tekniikoilla, voimme edistää terveyttämme ja myös lääkekannabiksen tehokkuutta.

Onneksi nopeasti kasvavan tieteellisen ja empiirisen todistusaineiston kertyessä on vain ajan kysymys, milloin kannabis on saatavilla peruslääkkeenä.


Lähde: http://herb.co/2015/04/08/5-surprising-things-to-know-about-the-endocannabinoid-system/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *