Tutkimus: Kannabis vähentää migreenikohtauksia

Tutkimus: Kannabis vähentää migreenikohtauksia

Erittäin monikäyttöisen kannabiskasvin lääketieteellinen potentiaali kymmenien eri sairauksien hoidossa on kiistaton. Monet migreenistä kärsivät ovat jo pitkän aikaa turvautuneet kannabiksen tuomaan apuun ja nyt uusi tutkimus todistaa kannabiksen tehon migreenin hoidossa.

Tammikuussa Pharmacotherapy-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa migreenikohtausten määrän havaittiin vähenevän merkittävästi lääkekannabiksella.

Migreenipotilaiden kohtaukset tippuivat kannabiksella 10,4 prosentista 4,6 prosenttiin kuukaudessa, mikä on tilastollisesti ja kliinisesti merkittävä ero. Paras käyttötapa migreenien hoidossa vaikutti olevan joko polttaminen tai höyrystäminen, sillä syöty kannabis vaikuttaa hitaammin.

Tutkimukseen osallistuneista 121 potilaasta 103 ilmoitti migreenikohtausten vähentyneen, 15 ilmoitti kohtausten määrän pysyneen ennallaan ja kolme osallistujaa ilmoitti migreenikohtausten lisääntyneen. Tutkimuksen tekijä Danielle Rhyne Coloradon yliopistosta sanoi: “Jotkut potilaat kärsivät yli 15 migreenikohtauksesta kuukaudessa ennen lääkekannabiksen käyttöä. Kannabiksen käytön aikana kohtaukset vähenivät yhteen tai kahteen migreenipäänsärkyyn kuukaudessa.”

Kannabis on Rhynen ja hänen kollegoidensa mukaan luonnollinen apu migreeniin, mutta he eivät vielä täysin ymmärrä sitä toimintamekanismia, jolla kannabis vaikuttaa sen oireisiin.

Aiemmat tutkimukset ovat löytäneet yhteyden kroonisen migreenin sekä endokannabinoidijärjestelmän puutteiden välille. Endokannabinoidijärjestelmä säätelee mm. ruokahalua, mielialaa, motorista koordinaatiota ja ruoansulatusta, ja se myös reagoi kannabiksen sisältämiin kannabinoideihin.

“Uskomme serotoniinilla olevan roolin migreenipäänsäryissä, mutta teemme vielä töitä löytääksemme kannabinoidien tarkan osuuden vaivassa”, tutkija Laura Borgelt Skaggs School of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences -oppilaitoksesta sanoo.

Tutkijat sanoivat että löytö saattaa helpottaa kannabiksen määräämistä migreeniin lääkekäytön sallivissa osavaltioissa, tai ainakin raivaavan tietä lisätutkimuksille.


Lähde:
http://www.techtimes.com/articles/125097/20160117/medical-marijuana-for-migraine-pot-shown-to-reduce-frequency-of-migraine-headaches.htm

Tuomas Karhunen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *