Maailmanlaajuinen komissio moittii YK:n huumekokousta

Maailmanlaajuinen komissio moittii YK:n huumekokousta

Maailmanlaajuinen komissio: Jos YK jatkaa tieteen ja parempien menetelmien huomiotta jättämistä, sillä on vaarana tulla tarpeettomaksi.

Lehdistötiedotteessa Manhattanilla 21.4. olivat paikalla Meksikon, Kolumbian ja Sveitsin entiset presidentit, entinen Yhdysvaltain keskuspankin puheenjohtaja, entinen Ison-Britannian varapääministeri, sekä yrittäjä Richard Branson. He sanoivat olevansa ”syvästi pettyneitä” UNGASS 2016 -erityisistunnon loppuasiakirjan epäonnistumisessa aikaansaada oleellista muutosta.

Yhdeksän Global Commission on Drug Policyn jäsentä edusti puolta kansainvälisestä huumausainekomissiosta, joka yhdistää kansainvälisiä johtajia maailmanlaajuisen huumepolitiikan uudistamista varten.

Puhujat tuomitsivat sodan huumeita vastaan ja antoivat lausuntoja parempiin ratkaisuihin liittyen. Myös eräs esillenouseva teema oli se, että jättämällä nykytieteen ja laillistamisen tuomat edut huomiotta, YK on jäämässä merkityksettömäksi kun maat alkavat asettaa itsenäisesti omia käytäntöjään.

Entinen YK:n ihmisoikeuksien päävaltuutettu sekä entinen Kanadan korkeimman oikeuden tuomari Louise Arbour sanoi, että maat jotka haluavat laillistaa kannabiksen tai dekriminalisoimaan huumeet, joutuvat nyt joko irtisanoutumaan kansainvälisistä yleissopimuksista—joka saattaa rohkaista muita valtioita tekemään samoin— tai teeskennellä että he noudattavat niitä.

Nick Clegg, joka toimi Iso-Britannian varapääministerinä vuosina 2010 – 2015 korosti myös nykyisen huumausainepolitiikan järjettömyyttä. Vaikka kannabiksen laillistaminen leviää USA:ssa, ja vaikka Kanada tulee laillistamaan kannabiksen ja vaikka Meksiko harkitsee laillistamista, ”voi olla,” hän huomautti, ”että lailliset markkinat ulottuvat pian pohjoiselta napapiiriltä päiväntasaajalle, mutta YK:n yleissopimus ei edes mainitse tätä.”

Clegg kuvaili kieltolakipolitiikkaa ”luupäiseksi”. César Gaviria, joka toimi Kolumbian presidenttinä vuosina 1990 – 1994 ja joka jälkeen hän toimi OAS:n pääsihteerinä vuosikymmenen ajan, oli jopa vielä suorasanaisempi, leimaten ajatuksen huumeettomasta maailmasta täysin typeräksi ja saavuttamattomaksi asiaksi.

Ernesto Zedillo, Meksikon entinen presidentti, sanoi että ”ihmisiä ei pitäisi laittaa vankilaan huumeiden käytön takia.” Hän lisäsi myös, että juuri siitä syystä että jotkin huumeet voivat olla vaarallisia, niitä pitäisi valvoa ja säännöstellä (katukaupan sijaan).

Tässä valossa vaikuttaa siltä, että huumepolitiikan uudistaminen saa vain lisää kannatusta – joko YK:n avulla tai ilman.

Toimittaja: Tuomas Karhunen

Käännetty vapaasti 21.4.2016 julkaistusta artikkelista: http://www.alternet.org/drugs/global-commission-slams-ungass-outcome-straining-credibility-international-law?akid=14199.219591.RTGSXy&rd=1&src=newsletter1055399&t=20

Avainsanat: ,


Tietoa kirjoittajasta

Loharin päätoimittaja on hajamielinen perfektionisti ja työnarkomaani. Hän lukee kaikki julkaistavat jutut, tekee viimeisen tarkistuksen kieliasuun ja vastaa julkaisun linjanvedoista. (Klikkaa tästä Tuomaksen Lohari-profiiliin.)

Jätä kommentti

avatar
  Subscribe  
Ilmoita

Kirjaudu Lohariin

Lohari-pistesaldo

Kirjaudu sisään nähdäksesi pistesaldosi.

Mainos

Keskustelu

 • rautsi kirjoitukseen Tapani:
  "Nyt muuttu mielenkiintoiseksi tilanne kun tuli poliisin verikoe tulokset. Tikku näytti positiivista tulosta ja verikokeessa ei näkyny ollenkaan kannabis vaikka…"
  14. maaliskuuta 2020 kello 20:46
 • rautsi kirjoitukseen Kieltolaki loppuu:
  "Pääsi valtion hotellia nauttimaan tämän lääkkeen ansiosta. Mut en antanu syytteissä periksi kun kerta lääke käyttöön olivat. Sanoin kokevani oikeusmurhan.…"
  9. tammikuuta 2020 kello 01:59
 • rautsi kirjoitukseen Tapani:
  "Samasta syystä nyt itsekkin pääsin oottelemaan tuomiota. Mut yrittivät huume syytteillä käytön vetää eteenpäin. Mut korjasin heti et lääke rikos…"
  9. tammikuuta 2020 kello 01:41
 • Peter Sauser kirjoitukseen Potilasjärjestön vertaistukiryhmän epileptikkolapsi YLEn TV- ja nettiuutisissa:
  "Sisarillani todettiin akuutti leukemia kolmannen kerran, ensimmäinen diagnoosi oli toukokuussa 2017. Hän parani luuytimensiirtolla monien kärsimysten ja kivun jälkeen. Mutta…"
  6. tammikuuta 2020 kello 01:30
 • kollinainen kirjoitukseen Valviralta uhkauskirjeitä lääkäreille – Lääkekannabiksen määrääminen kiellettiin lupien menettämisen uhalla:
  "Kyllä vaihtaisin opiaattikipulääkkeeni heti kantsurepsuun."
  31. lokakuuta 2019 kello 14:18

Mainos

Tilaa ilmainen Lohari-uutiskirje!

Tilaa ilmainen Lohari-uutiskirje!

Saat kerran kuussa sähköpostin Loharilta, jossa mielenkiintoista asiaa Suomen ja maailman kannabistilanteesta.

Onneksi olkoon, uutiskirje on tilattu!