Kannabista lemmikeille?

Kannabista lemmikeille?

Alati kasvava määrä lemmikkieläinten omistajia on kiinnostunut käyttämään lemmikkiensä hoitoon kannabisvalmisteisia tuotteita.

Kannabiksen käytöstä eläimille on julkaistu toistaiseksi tutkimuksia, mutta esimerkiksi hiljattain valmistunut Cornell University- tutkimus löysi asiasta erittäin lupaavia tutkimuksia. Heinäkuussa 2018 julkaistu ensimmäinen kliininen tutkimus, jossa tarkasteltiin hamppupohjaisen kannabidiolin vaikutuksia niveltulehduksesta kärsivillä koirilla koirilla. Tutkimuksen julkaisi Frontiers in Veterinary Science-lehti, ja tulokset olivat erittäin rohkaisevia. Tutkimusta johti tohtori Joseph Wakshlag Cornwellin yliopistolta. Tutkimuksessa mitattiin tietyn hamppupohjaisen kannabidiolituotteen – ElleVet Sciensin omistaman hampunsiemenöljyn – vaikutusta niveltulehdukseen. Tutkimuksen tulokset olivat merkittäviä: 80% koirilla havaittiin parempaa liikkuvuutta sekä kivun lievenemistä. Yleisesti ottaen aiheesta on kuitenkin tehty hyvin vähän tutkimuksia, ja alue itsessään on hyvin harmaa – myös eläinlääkäreille.

Riskinä luvan menettäminen

Lähes kaikissa maissa eläinlääkäreillä ei ole lupaa määrätä tai edes suositella lemmikille kannabista, riippumatta eläinlääkärin ammatillisesta mielipiteestä. Esimerkiksi Kaliforniassa jossa valtion lait tekevät kannabiksesta laillisen kaikille aikuisille, toteaa eläinlääketieteellisen lautakunnan lausunto seuraavasti: ”Kaliforniaan lait eivät salli sitä, että eläinlääkäri voisi määrätä, suositella tai hyväksyä marihuanan eläinten hoitoon. Eläinlääkärit rikkovat Kalifornian lakia, jos he käyttävät rikkovat tätä käytäntöä.”  Nykyisen lainsäädännön puitteissa eläinlääkärit menettävät lupansa, jos he suosittelevat kannabista lemmikkien omistajille.

Eläinlääkäri Gary Richter ajaa eläinten oikeuksia kannabiksen suhteen.

 

Oaklandilainen eläinlääkäri Gary Richter on työskennellyt aktiivisesti asian edistämisen tiimoilta. Vuonna 2016 Richter aloitti ”myötätuntoinen hoito”-kampanjan, jonka tarkoituksena on ollut parantaa lemmikkieläinten oikeuksia hoidon suhteen. Kampanjan avulla on nostettu esiin lakiehdotus, joka mahdollistaisi kannabiksen käytön myös lemmikeille. Aloitus on Richterin mukaan hän on nähnyt kannabiksen lukemattomat hyödyt niin ihmisille kuin eläimille, ja lemmikeillä tulisi olla samat oikeudet kuin omistajillaan. Asiaan laajasti perehtynyt Richter on kertonut havainneensa kannabiksesta lemmikeille suuria hyötyjä kipuun, tulehduksiin, ruoansulatusvaivoihin, stressiin ja ahdistukseen. Richter ei kehota eläinten omistajia lääkitsemään lemmikkejään ilman eläinlääkärin ohjeistusta, mutta kertoo olevansa tyytyväinen siihen että asia on saanut huomiota.

– Kiinnostus asiaan lisääntyy ja uusia laadukkaita tutkimuksia tehdään parhaillaan. Uskon, että asiassa tehdään lähivuosina läpimurto.

 

Lähde: Leafly, Green Bee Life

Avainsanat: , , , , ,

Siperian Tarzan, jebu55, Jani Pikkumäki ja 1 muu henkilö tykkää tästä


Tietoa kirjoittajasta

Verkkolehti Loharin tutkiva ammattijournalisti. Kotimaan ja ulkomaan uutiset.

Jätä kommentti

avatar
  Subscribe  
Ilmoita

Kirjaudu Lohariin

Lohari-pistesaldo

Kirjaudu sisään nähdäksesi pistesaldosi.

Mainos

Keskustelu

 • rautsi kirjoitukseen Tapani:
  "Nyt muuttu mielenkiintoiseksi tilanne kun tuli poliisin verikoe tulokset. Tikku näytti positiivista tulosta ja verikokeessa ei näkyny ollenkaan kannabis vaikka…"
  14. maaliskuuta 2020 kello 20:46
 • rautsi kirjoitukseen Kieltolaki loppuu:
  "Pääsi valtion hotellia nauttimaan tämän lääkkeen ansiosta. Mut en antanu syytteissä periksi kun kerta lääke käyttöön olivat. Sanoin kokevani oikeusmurhan.…"
  9. tammikuuta 2020 kello 01:59
 • rautsi kirjoitukseen Tapani:
  "Samasta syystä nyt itsekkin pääsin oottelemaan tuomiota. Mut yrittivät huume syytteillä käytön vetää eteenpäin. Mut korjasin heti et lääke rikos…"
  9. tammikuuta 2020 kello 01:41
 • Peter Sauser kirjoitukseen Potilasjärjestön vertaistukiryhmän epileptikkolapsi YLEn TV- ja nettiuutisissa:
  "Sisarillani todettiin akuutti leukemia kolmannen kerran, ensimmäinen diagnoosi oli toukokuussa 2017. Hän parani luuytimensiirtolla monien kärsimysten ja kivun jälkeen. Mutta…"
  6. tammikuuta 2020 kello 01:30
 • kollinainen kirjoitukseen Valviralta uhkauskirjeitä lääkäreille – Lääkekannabiksen määrääminen kiellettiin lupien menettämisen uhalla:
  "Kyllä vaihtaisin opiaattikipulääkkeeni heti kantsurepsuun."
  31. lokakuuta 2019 kello 14:18

Mainos

Tilaa ilmainen Lohari-uutiskirje!

Tilaa ilmainen Lohari-uutiskirje!

Saat kerran kuussa sähköpostin Loharilta, jossa mielenkiintoista asiaa Suomen ja maailman kannabistilanteesta.

Onneksi olkoon, uutiskirje on tilattu!