Kannabista lemmikeille?

Kannabista lemmikeille?

Alati kasvava määrä lemmikkieläinten omistajia on kiinnostunut käyttämään lemmikkiensä hoitoon kannabisvalmisteisia tuotteita.

Kannabiksen käytöstä eläimille on julkaistu toistaiseksi tutkimuksia, mutta esimerkiksi hiljattain valmistunut Cornell University- tutkimus löysi asiasta erittäin lupaavia tutkimuksia. Heinäkuussa 2018 julkaistu ensimmäinen kliininen tutkimus, jossa tarkasteltiin hamppupohjaisen kannabidiolin vaikutuksia niveltulehduksesta kärsivillä koirilla koirilla. Tutkimuksen julkaisi Frontiers in Veterinary Science-lehti, ja tulokset olivat erittäin rohkaisevia. Tutkimusta johti tohtori Joseph Wakshlag Cornwellin yliopistolta. Tutkimuksessa mitattiin tietyn hamppupohjaisen kannabidiolituotteen – ElleVet Sciensin omistaman hampunsiemenöljyn – vaikutusta niveltulehdukseen. Tutkimuksen tulokset olivat merkittäviä: 80% koirilla havaittiin parempaa liikkuvuutta sekä kivun lievenemistä. Yleisesti ottaen aiheesta on kuitenkin tehty hyvin vähän tutkimuksia, ja alue itsessään on hyvin harmaa – myös eläinlääkäreille.

Riskinä luvan menettäminen

Lähes kaikissa maissa eläinlääkäreillä ei ole lupaa määrätä tai edes suositella lemmikille kannabista, riippumatta eläinlääkärin ammatillisesta mielipiteestä. Esimerkiksi Kaliforniassa jossa valtion lait tekevät kannabiksesta laillisen kaikille aikuisille, toteaa eläinlääketieteellisen lautakunnan lausunto seuraavasti: ”Kaliforniaan lait eivät salli sitä, että eläinlääkäri voisi määrätä, suositella tai hyväksyä marihuanan eläinten hoitoon. Eläinlääkärit rikkovat Kalifornian lakia, jos he käyttävät rikkovat tätä käytäntöä.”  Nykyisen lainsäädännön puitteissa eläinlääkärit menettävät lupansa, jos he suosittelevat kannabista lemmikkien omistajille.

Eläinlääkäri Gary Richter ajaa eläinten oikeuksia kannabiksen suhteen.

 

Oaklandilainen eläinlääkäri Gary Richter on työskennellyt aktiivisesti asian edistämisen tiimoilta. Vuonna 2016 Richter aloitti ”myötätuntoinen hoito”-kampanjan, jonka tarkoituksena on ollut parantaa lemmikkieläinten oikeuksia hoidon suhteen. Kampanjan avulla on nostettu esiin lakiehdotus, joka mahdollistaisi kannabiksen käytön myös lemmikeille. Aloitus on Richterin mukaan hän on nähnyt kannabiksen lukemattomat hyödyt niin ihmisille kuin eläimille, ja lemmikeillä tulisi olla samat oikeudet kuin omistajillaan. Asiaan laajasti perehtynyt Richter on kertonut havainneensa kannabiksesta lemmikeille suuria hyötyjä kipuun, tulehduksiin, ruoansulatusvaivoihin, stressiin ja ahdistukseen. Richter ei kehota eläinten omistajia lääkitsemään lemmikkejään ilman eläinlääkärin ohjeistusta, mutta kertoo olevansa tyytyväinen siihen että asia on saanut huomiota.

– Kiinnostus asiaan lisääntyy ja uusia laadukkaita tutkimuksia tehdään parhaillaan. Uskon, että asiassa tehdään lähivuosina läpimurto.

 

Lähde: Leafly, Green Bee Life

Avainsanat: , , , , ,

Jani Pikkumäki ja Jyuni tykkää tästä


Tietoa kirjoittajasta

Verkkolehti Loharin tutkiva ammattijournalisti. Kotimaan ja ulkomaan uutiset.

Jätä kommentti

avatar
  Subscribe  
Ilmoita

Kirjaudu Lohariin

Lohari-pisteet

Kirjaudu sisään nähdäksesi pistesaldosi.

Keskustelu

  • Juha MS-potilas kirjoitukseen Rentoutumismatkalle Amsterdamiin?: “Kannabiskahviloista.24. joulukuuta 2018 kello 07:19
  • jebu55 kirjoitukseen Rentoutumismatkalle Amsterdamiin?: “Mistä saan kannabista ?23. joulukuuta 2018 kello 22:10
  • jebu55 kirjoitukseen Leaflylta CBD-terveystuotteita: “Mistä sitä saa.olen etsinyt toimijaa jolta saa cbd öljyä.krooniset kivut yli 42 työvuoden jälkeen kovat.opioidia ei viitsisi jatkuvasti syödä.23. joulukuuta 2018 kello 21:55
  • Kalle77 kirjoitukseen Juuri nyt: Lääkekannabiksen alasajo Suomessa: “Jospa lääkärit oikeuteen potilaittensa pahoinpitelystä tai ketkä estää lunnollisen lääkkeen käytön, oikeutta ihmisille.21. marraskuuta 2018 kello 18:12
  • Empiristi kirjoitukseen Juuri nyt: Lääkekannabiksen alasajo Suomessa: “No nyt on kyllä harvinaisen perseestä, mikäli tuollainen toiminta onnistuu. Ei jumalauta, muualla maailmaa kannabista laillistetaan lääke- sekä viihdekäyttöön kiihtyvällä…19. marraskuuta 2018 kello 19:24
Tilaa ilmainen Lohari-uutiskirje!

Tilaa ilmainen Lohari-uutiskirje!

Saat kerran kuussa sähköpostia suoraan Loharilta, joissa kilpailuja, arvontoja sekä mielenkiintoista kannabis-asiaa!

Onneksi olkoon, uutiskirje on tilattu!