Harvardin yliopisto: Kannabis vähentää syöpäsolujen kasvun puoleen kolmessa viikossa

Harvardin yliopisto: Kannabis vähentää syöpäsolujen kasvun puoleen kolmessa viikossa

Harvardin yliopiston vuonna 2007 tekemä tutkimus on kattavin THC:n kasvaimia tuhoavasta vaikutuksesta tehty tutkimus. Tutkijat havaitsivat eläinkokeissa, että jo kolmessa viikossa THC-annokset saivat keuhkosyöpäkasvainten kasvun hidastumaan puolella. Pahanlaatuiset solumuutokset pienenivät vielä enemmän.

Kokeissa siis tutkittiin kannabiskasvin pääasiallisinta päihdyttävää ainetta, kannabinoidia nimeltä delta-9-tetrahydrokannabinoli eli THC.

Kuten useat muutkin tutkimukset, myös Harvardin yliopiston tutkimus osoittaa, että THC-annokset vähensivät syöpäsolujen kasvua ja leviämistä. Eräs tutkijoista, tohtori Anju Preet sanoo: “Kun soluja esikäsitellään THC:llä, niissä on vähemmän epidermaalisen kasvutekijän reseptori EGFR:n stimuloimaa invaasiota kuin useissa in vitro -kokeissa.”

Laboratoriokokeiden jälkeen tutkijat annostivat koehiiriä, joihin oli istutettu keuhkosyöpäsoluja, THC:llä ja havaitsivat, että kolmen viikon jälkeen kasvaimet olivat pienentyneet sekä kooltaan että painoltaan noin 50 % kontrolliryhmään verrattuna. Preetin mukaan keuhkojen solumuutokset pienenivät jopa melkein 60 prosentilla, ja syövän edistymiseen liittyvät “proteiinimarkkerit” olivat myös vähentyneet huomattavasti.

Tutkijat ennustavat, että THC:llä oli näin hyvä vaikutus taistelussa syöpäkasvaimia vastaan, koska se aktivoi solusyklejä estäviä molekyylejä ja voi myös vaikuttaa angiogeneesiin ja vaskularisaatioon, jotka aiheuttavat syövän kasvamista.

Vaikka tutkimuksen julkaisemisesta on pian kulunut kymmenen vuotta, se säilyy edelleen yhtenä tärkeimmistä ikinä tehdyistä kannabikseen liittyvistä tutkimuksista.


Lähde: WeAreChange.org

Tuomas Karhunen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *