Tutkimus kannabiksen hyödyistä PTSD:n hoidossa etenee


Nykyiset reseptilääkkeet eivät aina auta kroonisen post-traumaattisen stressihäiriön oireisiin kuten lamauttavaan ahdistukseen ja paniikkikohtauksiin – itse PTSD:n syiden hoitamisesta puhumattakaan. Amerikassa sotaveteraanit ovat löytämässä avun PTSD:hen pienestä hyötykasvista; kannabiksesta.

Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies -järjestön eli MAPS:in sponsoroima tutkimus kannabiksen käytöstä PTSD:n hoidossa on raivaamassa tietä lääkekannabiksen saamisen helpottamiseksi.

Tutkijat valmistautuvat kakkosvaiheen kokeisiin jotka pidetään Baltimoren Johns Hopkins -yliopistossa, sekä toisessa sijainnissa Phoenixissa. Tutkimukseen otetaan 76 krooniseen PTSD:hen sairastunutta joita nykylääkkeet eivät ole auttaneet. Tutkimuksessa käytetään viittä eri kannabislajiketta.

Phoenixin tiimiä johtaa lääkäri Sue Sisley, Johns Hopkins -tiimiä tohtori Ryan Vandrey, ja koko tutkimusta johtaa tohtori Marcel Bonn-Miller. Coloradon osavaltio on myöntänyt yli kaksi miljoonaa dollaria tutkimuksen rahoittamiseen.

Vaikka kannabis on laillista neljässä osavaltiossa sekä Washington D.C.:ssä, ja vaikka lääkekannabis on käytössä näiden lisäksi 19 muussa osavaltiossa, liittovaltion hallituksen luokituksessa kannabis on edelleen “Schedule I” -huumausaine. Tämän virheellisen luokituksen mukaan kannabiksella ei ole mitään lääketieteellistä käyttöä, ja sen pohjalta lääkäreitä kielletään vielä USA:ssakin suosittelemasta lääkekannabista – jopa niissä osavaltioissa joissa lääkekannabis on laillistettu.

Tässä suhteessa tilanne on samankaltainen kuin Suomessa (vrt. Eija Kalson antamat ohjeistukset, joissa kaikki tutkimustulos maailmalta on jätetty huomiotta ja sen pohjalta lääkekannabis on suomalaisille lääkäreille tabu).

Kyseistä tutkimusta on tehty ja valmisteltu vuosia. Tri. Sisley ja MAPS:in perustaja Rick Doblin alkoivat suunnittelemaan tutkimusta yhdessä vuonna 2009. Tutkimusryhmä on joutunut ylittämään monia Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA:n sekä useiden vastaavien tahojen asettamia esteitä, sekä käynyt läpi lukuisia hitaita lupaselvitysprosesseja tutkimukseen osallistuvilta laitoksilta.

Tutkimus täytyy vielä hyväksyttää Yhdysvaltain huumepoliisi DEA:n kautta. Jokin aika sitten DEA tutki Baltimoren tutkimussijainnin eikä löytänyt huomautettavaa, mutta lupa-asia odottaa vielä käsittelyä.

Useat käytännön esimerkit viittaavat siihen, että kannabis auttaa PTSD-veteraaneja esimerkiksi vähentämällä kovien äänien yhdistämistä sodassa saatuun traumaan, mutta USA:n liittovaltion rajoitusten takia kliininen tutkimus on ollut Amerikassakin tiukassa.

MAPS:in tutkimus tulee olemaan oleellinen osa lääkekannabiksen yleistämisessä USA:ssa – ja tietysti tämän ansiosta jälkikäteen myös Suomessa.

Toimittaja: Tuomas Karhunen

Käännetty vapaasti 8.3.2016 julkaistusta artikkelista:
http://reset.me/study/research-on-cannabis-to-treat-ptsd-moves-forward/


One thought on “Tutkimus kannabiksen hyödyistä PTSD:n hoidossa etenee

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *