Osat vaihtuivat Iisalmen hamppukäräjillä: ketkä päättävät, missä kulkee rikoksen raja?

Osat vaihtuivat Iisalmen hamppukäräjillä: ketkä päättävät, missä kulkee rikoksen raja?

Advertisement

Tiedote 24.5.2017 Iisalmi / vapaasti käyttöön

Kansalaisaktivisti ja pitkän linjan maaseudun kehittäjä Hannu Hyvönen oli eilen Iisalmen käräjäoikeudessa syytettynä törkeästä huumausainerikoksesta. Syyttäjä vaatii hänelle vuoden ja neljän kuukauden ehdotonta vankeusrangaistusta.

Hyvönen kiisti syytteen ja rangaistusvaatimuksen ja kertoi tehneensä jo parinkymmenen vuoden ajan hampun koeviljelyä ja lajikejalostustyötä.

–Tuotto-odotukset ovat viljelysiementen ja lajikkeiden tuotannossa, eivät huumausainetuotannossa, sanoi Hyvönen oikeudessa.

–Tavoitteena on kehittää niitä lajikkeita, joita voidaan viljellä pelto-olosuhteissa ulkona. Kun hamppu palaa takaisin ansaitsemalleen paikalle hyötykasvina, avautuvat suuret taloudelliset mahdollisuudet. Ilman pohjoisiin oloihin soveltuvia lajikkeita meillä ei ole mahdollista lähteä mukaan hamppubuumiin.

Syyttäjä Reijo Rapo väitti, ettei kasvinjalostussiemenen tuottaminen ole laillista ja kehotti Hannu Hyvöstä muuttamaan sellaiseen maahan, jossa toiminta on mahdollista.

–On surullista, että syyttäjä esittää maasta poistumista yrittäessä luoda perustaa uudelle lupaavalle maatalouden elinkeinolle, kommentoi Hyvönen ja kommentoi olevansa valmis siirtämään kasvinjalostushankkeen siementuotannon ulkomaille, jos toiminta oikeasti katsotaan Suomessa laittomaksi.

Hyvösen kirjallisessa vastaselityksessä oikeudelle Hyvönen esitti laintulkinnan, jonka mukaan kannabiksen kotikasvatus omaan käyttöön voitaisiin sallia jo nykyisen lainsäädännön puitteissa. Myöskään YK:n
huumausainesopimus ei ole estämässä kotikasvatusta.

–Oli mielenkiintoista, ettei syyttäjä edes yrittänyt kumota kirjelmääni tältä osin, ihmetteli Hyvönen.

–Raja rikollisuuden ja puutarhanhoidon välille on vedetty eri paikkaan kuin lainsäätäjä on tarkoittanut, sanoi Hyvönen ja peräsi tietoa siitä kuinka tähän on ajauduttu ja miksi. Omaan käyttöön kotikasvatus ei myöskään
kuulu lääkeviranomaisten toimialaan.

Yllätyskäänne tapahtui, kun syyttäjä esittäytyi yhdeksi johtavista huumesyyttäjistä ja kertoi olleensa mukana tekemässä rangaistusasteikkoja hampun kasvatuksen osalta.

Omassa loppupuheenvuorossaan Hyvönen kummeksui syyttäjien laatimia linjauksia, jotka ovat tehneet juuri kotikasvatuksesta raskaan rikoksen.

–Miksi syyttäjät ovat ajaneet linjaa, joka on palauttanut markkinoita mm. Jari Aarnion johtamalle hashisliigalle? Onko syyttäjälaitos ja oikeuslaitos joutunut mahdollisesti esimerkiksi Helsingin huumausainepoliisin lobbaamaksi asiassa, kysyi Hyvönen. Vastausta siihen, keitä on kuultu muotoiltaessa yhtenäistä linjaa kotikasvatukseen, ei
saatu.

Syyttäjä luopui tässä vaiheessa oikeusprotokollasta ja otti lupaa kysymättä vielä puheenvuoron, jolloin tuomari huomautti oikeusistunnon jo päättyneen. Syyttäjä Rapo kuitenkin jatkoi ja totesi, että hän haluaa esittää syyttäjien puolesta puolustuspuheenvuoron.

–Tilannehan oli se kun teimme linjauksia, että oli suuri vaara että Suomesta tulee omavarainen kannabiksen osalta.

Hyvönen kommmentoi lausuntoa ja sanoi:
–Kyllä, kotikasvatus on todellakin suuri vaara näille salakuljettajille, mutta miksi syyttäjä kokee tärkeäksi puolustaa rikollisten intressejä?

Syyttäjä katsoi vielä, edelleen salissa ja istunnon päätyttyä asiakseen kovistella oikeusistuinta:
–Nämä laatimamme rangaistusasteikot on tehty ja ”te ette saa lähteä sooloilemaan tässä asiassa”.

Hyvönen totesi, että käräjäoikeus voi tehdä päätöksenssä itsenäisesti ja olemassaolevaan lainsäädäntöön tukeutuen.

Käräjäoikeus antaa päätöksensä asiasta 6.6.2017 klo 10.

Toimittaja oli paikalla ilman kuvaus- ja nauhoituslupaa. Juttu perustuu istunnon aikana tehtyihin muistiinpanoihin.

Topias Kaikkonen
Helsinki
[email protected]

Lisätietoja
Hannu Hyvönen
p. 0442003654

Avainsanat: ,

Kalle77, AnnaAngel, Jyuni ja 4 muuta tykkää tästä


Advertisement

Tietoa kirjoittajasta

Loharin päätoimittaja on hajamielinen perfektionisti ja työnarkomaani. Hän lukee kaikki julkaistavat jutut, tekee viimeisen tarkistuksen kieliasuun ja vastaa julkaisun linjanvedoista. (Klikkaa tästä Tuomaksen Lohari-profiiliin.)

5
Jätä kommentti

avatar
3 Comment threads
2 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
JyuniKamalaKipuTuomas KarhunenHendrik Heinrich Bunting Recent comment authors
  Subscribe  
uusin vanhin eniten tykkäyksiä
Ilmoita
Hendrik Heinrich Bunting
Vieras
Hendrik Heinrich Bunting

Todella hienoa työtä! Todella hienoa toimintaa! Lohari.net on kaunis ja miellyttävä sivusto lukea 🙂

KamalaKipu
Jäsen

http://northernhemp.fi/fi/syyttajan-kova-rangaistusvaatimus-kaatui/

Hyvönen on tyytymätön tuomioon ja asia menee hoviin.

Täytyy sanoa, että Hyvönen on täydellinen asiantuntija ja on mielestäni kumonnut kaikki syyttäjän esittämät syytteet. Nämä tuomiot eivät oikein tunnu menevän kansalaisen oikeustajuun, tuomioita annetaan, mutta kukaan ei perustele mitään. Vaikeaahan se on, kun Hyvönen on tehnyt perusteellista työtä puolustaessaan itseään.

Jyuni
Jäsen

Ihan hemmetin hyvä. Luuta syvemmälle kurkkuun vaan 💪 mitenköhän asiassa loppujen lopuksi kävi? En muista olenko löytänyt juttua missä kerrottaisi päätöksestä.

KamalaKipu
Jäsen

Käräjäoikeus antoi tuomionsa 7.6.2017, joten Hoviin mennään aikaisintaan 6 kk päästä. Juttu elää vielä. Mielenkiintoista, että käräjätuomari on kieltänyt Hyvöstä nauhoittamasta käräjäistuntoa…

Kirjaudu Lohariin

Lohari-pisteet

Kirjaudu sisään nähdäksesi pistesaldosi.

Keskustelu

Tilaa ilmainen Lohari-uutiskirje!

Tilaa ilmainen Lohari-uutiskirje!

Saat kerran kuussa sähköpostia suoraan Loharilta, joissa kilpailuja, arvontoja sekä mielenkiintoista kannabis-asiaa!

Onneksi olkoon, uutiskirje on tilattu!