Tutkimus kannabiksen hyödyistä PTSD:n hoidossa etenee

Tutkimus kannabiksen hyödyistä PTSD:n hoidossa etenee

Advertisement

Nykyiset reseptilääkkeet eivät aina auta kroonisen post-traumaattisen stressihäiriön oireisiin kuten lamauttavaan ahdistukseen ja paniikkikohtauksiin – itse PTSD:n syiden hoitamisesta puhumattakaan. Amerikassa sotaveteraanit ovat löytämässä avun PTSD:hen pienestä hyötykasvista; kannabiksesta.

Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies -järjestön eli MAPS:in sponsoroima tutkimus kannabiksen käytöstä PTSD:n hoidossa on raivaamassa tietä lääkekannabiksen saamisen helpottamiseksi.

Tutkijat valmistautuvat kakkosvaiheen kokeisiin jotka pidetään Baltimoren Johns Hopkins -yliopistossa, sekä toisessa sijainnissa Phoenixissa. Tutkimukseen otetaan 76 krooniseen PTSD:hen sairastunutta joita nykylääkkeet eivät ole auttaneet. Tutkimuksessa käytetään viittä eri kannabislajiketta.

Phoenixin tiimiä johtaa lääkäri Sue Sisley, Johns Hopkins -tiimiä tohtori Ryan Vandrey, ja koko tutkimusta johtaa tohtori Marcel Bonn-Miller. Coloradon osavaltio on myöntänyt yli kaksi miljoonaa dollaria tutkimuksen rahoittamiseen.

Vaikka kannabis on laillista neljässä osavaltiossa sekä Washington D.C.:ssä, ja vaikka lääkekannabis on käytössä näiden lisäksi 19 muussa osavaltiossa, liittovaltion hallituksen luokituksessa kannabis on edelleen ”Schedule I” -huumausaine. Tämän virheellisen luokituksen mukaan kannabiksella ei ole mitään lääketieteellistä käyttöä, ja sen pohjalta lääkäreitä kielletään vielä USA:ssakin suosittelemasta lääkekannabista – jopa niissä osavaltioissa joissa lääkekannabis on laillistettu.

Tässä suhteessa tilanne on samankaltainen kuin Suomessa (vrt. Eija Kalson antamat ohjeistukset, joissa kaikki tutkimustulos maailmalta on jätetty huomiotta ja sen pohjalta lääkekannabis on suomalaisille lääkäreille tabu).

Kyseistä tutkimusta on tehty ja valmisteltu vuosia. Tri. Sisley ja MAPS:in perustaja Rick Doblin alkoivat suunnittelemaan tutkimusta yhdessä vuonna 2009. Tutkimusryhmä on joutunut ylittämään monia Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA:n sekä useiden vastaavien tahojen asettamia esteitä, sekä käynyt läpi lukuisia hitaita lupaselvitysprosesseja tutkimukseen osallistuvilta laitoksilta.

Tutkimus täytyy vielä hyväksyttää Yhdysvaltain huumepoliisi DEA:n kautta. Jokin aika sitten DEA tutki Baltimoren tutkimussijainnin eikä löytänyt huomautettavaa, mutta lupa-asia odottaa vielä käsittelyä.

Useat käytännön esimerkit viittaavat siihen, että kannabis auttaa PTSD-veteraaneja esimerkiksi vähentämällä kovien äänien yhdistämistä sodassa saatuun traumaan, mutta USA:n liittovaltion rajoitusten takia kliininen tutkimus on ollut Amerikassakin tiukassa.

MAPS:in tutkimus tulee olemaan oleellinen osa lääkekannabiksen yleistämisessä USA:ssa – ja tietysti tämän ansiosta jälkikäteen myös Suomessa.

Toimittaja: Tuomas Karhunen

Käännetty vapaasti 8.3.2016 julkaistusta artikkelista:
http://reset.me/study/research-on-cannabis-to-treat-ptsd-moves-forward/

Avainsanat:


Advertisement

Tietoa kirjoittajasta

Loharin päätoimittaja on hajamielinen perfektionisti ja työnarkomaani. Hän lukee kaikki julkaistavat jutut, tekee viimeisen tarkistuksen kieliasuun ja vastaa julkaisun linjanvedoista. (Klikkaa tästä Tuomaksen Lohari-profiiliin.)

Jätä kommentti

Ole ensimmäinen kommentoija!

avatar
  Subscribe  
Ilmoita

Kirjaudu Lohariin

Lohari-pisteet

Kirjaudu sisään nähdäksesi pistesaldosi.

Keskustelu

  • Sauli kirjoitukseen Mitä on elää ahdistuksen kanssa ja voisiko kannabis auttaa?: “Voikun saisikin josain kokeiluun tuota lääkekannabista? Olo on sen verran ahdistunut koko ajan, että tekisi melkein mitä vaan saadakseen olla…5. tammikuuta 2018 kello 18:04
  • Ekson kirjoitukseen CBD-öljy, viimeinen oljenkorsi: “Juu, ei päivää ilman kipua taida itelle enää koskaan tullakaan, mutta sen kanssa oppii elämään, vaikka aikaa se ottaa ihan…23. joulukuuta 2017 kello 11:07
  • Petrus kirjoitukseen Asenteiden muuttaminen ruohonjuuri tasolla: “upeaa kuinka jokainen voi omalla osallaan vaikuttaa! Vaikka välillä tässä typeryyksien maassa on hankalaa pitää keskustelua yllä aiheesta ihan jo…13. joulukuuta 2017 kello 04:13
  • Petrus kirjoitukseen Mitä on elää ahdistuksen kanssa ja voisiko kannabis auttaa?: “Täähän on päivänselvä juttu😄 Vaikeus tulee kun yrität saada ääntäsi kuuluviin ja todistaa kokemaasi ja tuntemaasi vaikutusta ihmiselle joka toimii…13. joulukuuta 2017 kello 04:01
  • Sirunen kirjoitukseen CBD-öljy, viimeinen oljenkorsi: “Kiitos kommentista. Tiedossa on Tramalin 'vaarat', loiventelen tosi hitaasti. Norspania haluan kokeilla uudestaan, jos vaik sujuis paremmin, eikä niin okse…12. joulukuuta 2017 kello 05:30

Kaupan tilauksia odottaville + klubimaksut viivästyksistä huolimatta maksaneille tulossa kompensaatio, joten no worries. 🙂🌱

Tilaa ilmainen Lohari-uutiskirje!

Tilaa ilmainen Lohari-uutiskirje!

Saat kerran kuussa sähköpostia suoraan Loharilta, joissa kilpailuja, arvontoja sekä mielenkiintoista kannabis-asiaa!

Onneksi olkoon, uutiskirje on tilattu!