Kannabiksen vaikutuksesta sydämen toimintaan

Kannabiksen vaikutuksesta sydämen toimintaan

Avainsanat:

Kuten kaikesta kannabikseen liittyvästä tällä hetkellä, myös kannabiksen vaikutuksesta sydämen toimintaan löytyy ristiriitaista tietoa. Joidenkin tutkimusten mukaan kannabinoidit voivat ehkäistä verenpainetaudin, ateroskleroosin ja sydänkohtauksien puhkeamista.

Jotkut taas väittävät kannabiksen päinvastoin vievän kohti ohitusleikkausta.

American College of Cardiologyn esittämän tutkimustiedon mukaan kannabiksen käyttäjät selviävät sydänkohtauksista hengissä muita todennäköisemmin. Havainto tuo esille yhtäläisyyden kannabiksen käytön sekä kyseisen ennusteen välillä.

Coloradon yliopiston tutkimus vertaili yli 3 800 sydänkohtauksen saaneen kannabiskäyttäjän potilastietoja yli 1,2 miljoonan sydänkohtauksen saaneen ”ei-käyttäjän” kanssa.

Kannabista käyttäneillä potilailla oli pienempi riski kuolla sairaalakäynnin aikana – vaikka syyt tähän ovat vielä epäselviä, kertoi tiedon esittäjä Cecelia Johnson-Sasso.

”Emme tarkalleen tiedä mitä se [kannabis] tekee. Kliinikkoina ja tiedemiehinä vastuullamme on selvittää asia, jotta voimme suojella ihmisiä mahdollisilta käänteisiltä vaikutuksilta tai tietää kuinka hoitaa [potilaita] asianmukaisesti kun he käyttävät kannabista,” Johnson-Sasso kertoi.

Tutkijoiden huomio kannabiksen ja sydämen terveyden yhteydessä

Vaikka on mahdollista että kannabis on hyväksi sydämelle endokannabinoidijärjestelmän vaikutusten kautta, on myös mahdollista että tutkimuksen kannabiskäyttäjillä oli vähemmän vakavia sydänsairauksia kuin ei-käyttäjillä.

Tufts Medical Centerin tohtori Jeffrey Kuvinin mukaan lisätutkimus on tarpeen, kuten useimmissa kannabista koskevissa terveyskysymyksissä.

”Kliinikoiden ja kardiologien täytyy ymmärtää kannabiksen vaikutus kardiovaskulaariseen toimintaan,” Kuvin kertoi TCTMD:lle. ”Mielestäni farmakologisesta näkökulmasta tiedämme, että kannabiksella on lääketieteellistä käyttöä ja tästä voi seurata jotain hyvää,” hän lisäsi.

Vaikka maailmalla lääkekannabiksella parannutaan syövästä, saadaan epilepsia kuriinpoistetaan aivokasvaimia, vähennetään opioidikuolemia sekä hoidetaan kymmeniä muita vakavia sairauksia, Suomessa kipuprofessori-ylilääkäri Eija Kalson määräyksestä kannabiksella ei katsota olevan mitään muuta lääketieteellistä käyttöä kuin MS-taudin spastisuuden hoito.

Eija Kalson konsultointipalkkiot tulevat Grünenthalilta ja Orion Pharmalta, luentopalkkiot Astra Zenecalta, Mundipharmalta sekä Orion Pharmalta ja hän on myös Orion Pharman osakkeenomistaja.

Toimittaja: Tuomas Karhunen

Käännetty vapaasti 17.4.2016 julkaistusta artikkelista:
https://www.civilized.life/marijuana-heart-attack-1735765096.html

Tilaa uudistunut Lohari-uutiskirje!

Tilaa uudistunut Lohari-uutiskirje!

Saat kerran kuussa sähköpostia suoraan Loharilta, joissa kilpailuja, arvontoja sekä mielenkiintoista kannabis-asiaa!

Uutiskirjeen tilaus onnistui!

Tietoa kirjoittajasta

Profiilikuva käyttäjästä Tuomas Karhunen

Loharin päätoimittaja on hajamielinen perfektionisti ja työnarkomaani. Hän lukee kaikki julkaistavat jutut, tekee viimeisen tarkistuksen kieliasuun ja vastaa julkaisun linjanvedoista. (Klikkaa tästä Tuomaksen Lohari-profiiliin.)

Omat Lohari-pisteet

Kirjaudu sisään nähdäksesi pistesaldosi.

Viikon kysymys

Ketkä valehtelevat Suomessa kannabiksesta eniten?
Kysymys voimassa loppuviikon, tulokset nähtävillä ensi viikon ajan.

Yhteistyökumppanit

Yhteistyökumppaneita

Tilaa ilmainen Lohari-uutiskirje!

Tilaa ilmainen Lohari-uutiskirje!

Saat kerran kuussa sähköpostia suoraan Loharilta, joissa kilpailuja, arvontoja sekä mielenkiintoista kannabis-asiaa!

Onneksi olkoon, uutiskirje on tilattu!