Charlotte’s Web: Pikkutytön ja kannabiksen tarina

Charlotte’s Web: Pikkutytön ja kannabiksen tarina

[et_pb_section admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”row” make_fullwidth=”off” use_custom_width=”on” width_unit=”on” use_custom_gutter=”off” padding_mobile=”off” custom_margin_last_edited=”off|” allow_player_pause=”off” parallax=”off” parallax_method=”off” make_equal=”off” parallax_1=”off” parallax_method_1=”off” column_padding_mobile=”on” custom_width_px=”900px”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Teksti” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” text_font_size=”18″]

Joillekin nimi Charlotte’s Web (suom. Charlotten seitti) voi tuoda mieleen 1950-luvulla julkaistun samannimisen lastenkirjan. Vakavista sairauksista kärsiville nimi tuo kuitenkin mieleen lääkekannabislajikkeen, joka on nimetty Charlotte-nimisen pikkutytön mukaan. Sekä Charlotte että hänen nimeään kantava kannabislajike ovat olleet esillä kansainvälisissä valtamedioissa viime vuosina ahkerasti. Paitsi meillä Suomessa.

Charlotte Figin tarina

Amerikkalainen Charlotte Figi sai ensimmäisen, puoli tuntia kestäneen epilepsiakohtauksensa kolmen kuukauden ikäisenä.

Kohtaukset jatkuivat, mutta vauva ei saanut diagnoosia. Pahimmillaan kohtaukset kestivät kahdesta neljään tuntia. Lopulta Charlotten vanhemmille, Paige ja Matt Figille kerrottiin, että heidän lapsellaan oli Dravet’n oireyhtymä eli harvinainen lasten epilepsian muoto, jonka oireiden hoitoon ei tahdo löytyä tehokasta lääkitystä. Sairaus tunnetaan myös nimellä ‘imeväisiän vaikea myokloninen epilepsia’.

Kohtaukset pahenivat ja samoin myös Charlotten lääkitys; eräässä vaiheessa hän joutui syömään jopa seitsemää erilaista vahvaa lääkettä. Kun Charlotten olotila heikentyi näinkin massiivisesta lääkityksestä huolimatta, ulkomailla työskentelevä isä Matt päätti etsiä vaihtoehtoisia hoitokeinoja netistä. Hän löysi eräiden vanhempien itse kuvaaman videon, jossa he antoivat kannabista Dravet’n syndroomasta kärsivälle nuorelle pojalleen.

Matt ja Paige päättivät kokeilla lopulta kannabista tyttärensä pelastamiseksi, sillä lääkäreiden tarjoama lääkitys ei yksinkertaisesti tehonnut ja Charlotten tila oli hengenvaarallinen.

Charlotten perhe muutti Coloradoon, jossa tämä hyötykasvi oli laillistettu. Matt oli kuitenkin huolissaan kannabiksen THC:n (delta-9-tetrahydrokannabinoli) vaikutuksesta nuoreen Charlotteen, ja lopulta hänen vaimonsa Paige osti hyvin vähän THC:tä ja paljon CBD:tä (kannabidioli) sisältävää kannabista myyntipisteestä. Hänen löytämänsä lajike oli erittäin arvokasta vähäisen kysynnän ja vaativien kasvatusolosuhteiden vuoksi.

[/et_pb_text][et_pb_image admin_label=”Kuva” src=”http://lohari.net/wp-content/uploads/2016/12/130807090129-post-seizure-horizontal-large-gallery.jpg” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” animation=”top” sticky=”off” align=”left” force_fullwidth=”off” always_center_on_mobile=”on” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

[/et_pb_image][et_pb_text admin_label=”Teksti” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” text_font_size=”18″]

Ennen kannabiksen kokeilemista Charlotte kärsi kolmestasadasta isosta grand mal -epilepsiakohtauksesta viikossa ja hän oli saanut useita sydänkohtauksia. Kolmevuotiaana hän oli pyörätuolissa, ei luonut enää katsekontaktia ja oli menettänyt myös puhekykynsä.

Kun Charlotelle annettiin pieniä annoksia tästä alun perin R4-nimisestä kannabislajikkeesta tiivistetystä öljystä, hänen kohtauksensa loppuivat viikoksi. Kannabisöljyn käyttöä suun kautta annosteltavina tippoina jatkettiin ja Charlotten kohtausten määrä alkoi vähentyä.

Stanleyn veljekset

Vaikka tämä erikoinen kannabislajike oli pelastus Charlotten ja hänen perheelleen, kulut kuitenkin ylittivät Figin perheen kuukausibudjetin, eikä vakuutus kattanut hoitoja.

Charlotten vanhemmat saivat pian kuulla Stanleyn veljeksistä, jotka kasvattivat, valmistivat ja myivät kyseistä lääkekannabislajiketta – jota juuri kukaan ei veljesten harmiksi heiltä ostanut. Coloradossa asuvat veljekset loivat silloin R4-nimellä tunnetun lajikkeen risteyttämällä viihdekäyttöön tarkoitettua kannabislajiketta teollisen hampun kanssa. Koska lajikkeessa oli hyvin vähän THC:tä, sitä kutsuttiin aluksi “Hippien pettymykseksi” (Hippie’s Disappointment).

Lajikkeen kehittämisen jälkeen Stanleyn veljekset olivat perustaneet Realm of Caring Foundationin tarjotakseen kannabista potilaille, jotka tarvitsevat lääkekannabista, mutta joilla ei ole siihen varaa. Veljekset tapasivat Charlotten ja Paigen, ja he päätyivät avustamaan Figin perhettä kannabiksen hinnan suhteen ja lopulta uudelleennimeämään lajikkeensa tytön mukaan.

Charlotte on nyt 9-vuotias ja lääkekannabiksen käytön ansiosta hänen puhekykynsä on osittain palautunut, ja hän pystyy myös kävelemään ja syömään. Tyttö saa enää vain kahdesta kolmeen kohtausta kuukaudessa ja nekin yleensä nukkuessaan. Uutistoimisto CNN teki vuonna 2013 ison reportaasin Charlotten oireiden vähenemisestä kannabiksella ja nyt kannabista laillistetaan Yhdysvalloissa sekä lääke- että viihdekäyttöön ennennäkemättömän kovaa vauhtia.

“Tiesitkö, että Yhdysvalloissa tieto kannabiksesta epilepsialääkkeenä haudattiin jo 1940-luvulla?”

Charlotten tarina on kerrottu kahdessa CNN:n dokumentissa ja lukuisissa muissa valtamedioissa maailmanlaajuisesti. Erityisesti elokuussa 2013 julkaistu dokumentti Weed – jonka juonsi tri. Sanjay Gupta, M.D. – on lisännyt tietoisuutta aiheesta. Dokumentin julkaisun jälkeen yli sata epileptisten lasten perhettä on muuttanut Coloradoon, joka silloin oli ainoita osavaltioita, jossa kannabis oli laillistettu.

Charlotten tarina “muuttaa kannabislakeja ympäri Amerikan” ja pikkutyttö onkin yksi kuuluisimpia esimerkkejä kannabiksen huikeasta lääketieteellisestä potentiaalista. Paljon CBD:tä sisältävää kannabista on käytetty menestyksekkäästi voimakkaiden epilepsiakohtausten hoidossa. Epilepsian ohella Charlotte’s Webiä käytetään myös syövän, MS-taudin sekä Parkinsonin taudin hoitamisessa.

Sillä välin kun tutkijat analysoivat tietoa lääkekannabiksen soveltuvuudesta lasten epilepsian hoidossa ja kun virkavalta vangitsee niitä, jotka reseptin puuttuessa kasvattavat lääkkeensä itse, sairaiden lasten vanhemmat ja perheet hakeutuvat Hollannin ja Espanjan kaltaisiin maihin sekä Coloradon ja Kalifornian kaltaisiin osavaltioihin, jotta he saisivat lapsilleen apua.

[/et_pb_text][et_pb_image admin_label=”Kuva” src=”http://lohari.net/wp-content/uploads/2016/12/130807090216-char-web-horizontal-large-gallery.jpg” show_in_lightbox=”on” url_new_window=”off” use_overlay=”off” animation=”bottom” sticky=”off” align=”center” force_fullwidth=”off” always_center_on_mobile=”on” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” alt=”Vaihtoehtoinen teksti” title_text=”Otsikko”]

[/et_pb_image][et_pb_text admin_label=”Teksti” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” text_font_size=”18″]

TIETOA LAJIKKEESTA JA KANNABINOIDEISTA

Charlotte’s Web on CBD-painotteinen kannabislajike; siinä on suhteessa hyvin vähän THC:tä ja paljon CBD:tä. THC on psykoaktiivinen eli päihdyttävä aine; CBD puolestaan ei ole psykoaktiivinen.

On tärkeää kuitenkin muistaa, että molemmilla kannabinoideilla on lääketieteellistä käyttöä (THC muun muassa tuhoaa todistetusti syöpäsoluja). Lisäksi moneen lääkekäyttöön tarvitaan näiden kahden kannabinoidin (ja usein myös yli sadan muun kannabiskasvin sisältämän vaikuttavan aineen eli sekä terpeenien) synergistä yhteisvaikutusta.

Lääkelajikkeena Charlotte’s Webiä on onnistuneesti käytetty hoitamaan lukuisia sairauksia PTSD:stä epilepsiakohtauksiin. Lajikkeesta on nopeasti tulossa niiden valinta, jotka ovat kiinnostuneita kannabiksen lääkeominaisuuksista ilman psykoaktiivista vaikutusta ja vaikka samankaltaisia lajikkeita on muitakin, mikään niistä ei ole saavuttanut Charlotte’s Webin tehokkuutta.

Lajike on myös ulkonäöltään “seittimäinen” pitkine, paksuine trikomeineen jotka kietoutuvat nuppujen ympäri.

Charlotte’s Web on suhteellisen harvinainen lajike, mutta sen suosio kasvaa nopeasti myös Yhdysvaltojen sekä Coloradon ulkopuolella. Isossa-Britanniassa, jossa kannabis, sen lääkekäyttö sekä laillistaminen ovat tällä hetkellä laajalti puheenaiheena, Charlotte’s Webistä saa nyt valmistaa CBD-öljyä.

Dravet’n oireyhtymän hoidossa käytetyillä nykylääkkeillä on vakavia – isoina annoksina jopa tappavia – sivuvaikutuksia, jotka ovat äärimmäisen tuhoisia erityisesti pikkulapsille. Vastaavasti kannabiksen yliannostusta ei ole siinä mielessä edes olemassa, sillä kannabiksen yliannostukseen ei voi kuolla (kannabiksen kuolettavan annoksen LD50 -määrä olisi noin 700 kg kannabista [tai n. 40 000 kannabissavuketta] nautittuna n. 15 minuutin sisällä, mikä on tietysti mahdotonta).

Lajikkeen sisältämän CBD:n ainoat mahdolliset haittavaikutukset ovat huimaus ja joissain tapauksissa pahoinvointi. Lapsille CBD-hoito on turvallista sekä tehokasta.

[/et_pb_text][et_pb_image admin_label=”Kuva” src=”http://lohari.net/wp-content/uploads/2016/12/130807090156-first-viewing-charlottes-web-horizontal-large-gallery.jpg” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” animation=”top” sticky=”off” align=”left” force_fullwidth=”off” always_center_on_mobile=”on” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

[/et_pb_image][et_pb_text admin_label=”Teksti” background_layout=”light” text_orientation=”left” text_font_size=”18″ use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

CBD- ja THC-lajikkeiden yksilölliset hyödyt

Charlotte’s Webistä saadaan tehtyä paljon CBD:tä sisältävää öljyä (hyvin vähän THC:tä sisältäviä CBD-rikkaita lajikkeita ei usein käytetä polttamalla tai höyrystämällä), joka on erittäin hyödyllinen lääkekäytössä. CBD-öljyn käyttö saa jatkuvasti lisää jalansijaa maailmalla, ja sitä käytetään myös niissä maissa ja osavaltioissa, joissa kannabis on muuten kielletty. CBD:tä on tutkittu lukuisten sairauksien hoidossa kroonisesta kivusta syöpään, ja sen teho epilepsiakohtausten vähentämisessä on hyvin dokumentoitu.

CBD-lajikkeista ei tule samanlaista “pilveä” kuin THC-pitoisista lajikkeista, joten sen käyttö on helpompaa päivittäisten askareiden ohessa. Muita paljon CBD:tä ja vähän THC:tä sisältäviä lajikkeita ovat esimerkiksi ACDC, Harlequin, Sour Tsunami ja Cannatonic. Charlotte’s Web on kuitenkin ainoa näistä, jossa ei ole käytännössä lainkaan THC:tä – muissa vastaavissa lajikkeissa CDB/THC-suhde on määrien 1:1 ja 5:2 välillä.

Mutta kuten mainittua, vaikka CBD-voittoiset lajikkeet ovat erityisen sopivia lasten epilepsian hoidossa, myös THC:llä on tehoa epilepsiakohtausten vähentämisessä. Ja se THC:n psykoaktiivinen vaikutus käytännössä häviää potilaalta tämäntapaisen lääkekäytön runsaista annosmääristä ja siitä johtuvasta nopeasta sietokyvyn kasvusta johtuen.

Valitettavasti kotimaassamme Fimea kieltää CBD-öljyn myynnin verkkokaupoilta ja muilta yrityksiltä, ja Valvira puolestaan pitää huolen siitä, että sitä ei käytännössä kirjoiteta reseptillä kenellekään. Ulkomaailmalle näkyy kuva Suomesta, jossa lääkekannabis on laillistettu. Käytännössä koko asia on täysi ja ehdoton tabu terveydenhuollon piirissä ja lääkäreiden vastaanotoilla.

Rötöstelystä puheenollen: Tiesitkö, että tutkimustieto kannabiksen THC:stä epilepsiahoitona haudattiin Yhdysvalloissa 1940-luvulla? (Lue lisää täältä.)

Suomessa lääkekannabis on laillinen lääke, mutta Valvira kieltää lääkäreitä määräämästä kannabista tai edes mainitsemasta mitään positiivista lääkekannabiksesta. Kipuprofessori-ylilääkäri Eija Kalson määräyksestä kannabiksella ei katsota Suomessa olevan mitään muuta lääketieteellistä käyttöä kuin MS-taudin spastisuuden hoito.

Eija Kalson konsultointipalkkiot tulevat Grünenthalilta ja Orion Pharmalta, luentopalkkiot Astra Zenecalta, Mundipharmalta sekä Orion Pharmalta ja hän on myös Orion Pharman osakkeenomistaja.

Suomessa on noin 4 000 – 5 000 epilepsiasta kärsivää alle 16-vuotiasta lasta.


Lähteet:
http://mjnewsnetwork.com/medical/6-year-old-charlotte-figi-uses-medical-marijuana-to-help-treat-epilepsy-seizures/

http://edition.cnn.com/2013/08/07/health/charlotte-child-medical-marijuana/

http://herb.co/2015/04/24/charlottes-web-the-one-story-driving-medical-marijuana-legalization/

https://en.wikipedia.org/wiki/Charlotte’s_web_(cannabis)

https://www.coloradopotguide.com/colorado-marijuana-blog/article/charlottes-web-the-strain-thats-saving-lives/

[/et_pb_text][et_pb_image admin_label=”Kuva” src=”http://lohari.net/wp-content/uploads/2016/12/Charlotte_Figi-courtesy_Paige_Figi.jpg” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” animation=”top” sticky=”off” align=”center” force_fullwidth=”off” always_center_on_mobile=”on” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

[/et_pb_image][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Tuomas Karhunen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *